Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 14 oktober 2004

Grote appeloogst brengt telers in problemen

Record appeloogst brengt telers in problemenDoor de uitzonderlijke grote oogst van met name appels is er een tekort aan kisten en zijn de prijzen laag.

De prima appeloogst - althans in kilo's uitgedrukt- brengt ook in Borsele heel wat fruittelers in de problemen. Door de overvloedige oogst is er een tekort aan kisten en koelruimte ontstaan.
Sommige telers nemen hun toevlucht tot het huren van kisten voor de appels bij collega's, die nog wel kisten over hebben. Anderen moeten meer naar de veilingen afvoeren. De koelcelruimte puilen namelijk uit en daardoor worden er meer appels vervroegd op de veiling aangevoerd. Met natuurlijk als gevolg: lage prijzen.

De recordoogst heeft alles te maken met de weersomstandigheden in het afgelopen zomer. Met veel regen en te weinig zon konden de appels recordgroot worden. En aan de bomen laten hangen kan natuurlijk ook niet. De fruittelers hopen daarom voor volgend jaar dan ook op een beter groeiseizoen met vooral minder regen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.