Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 5 oktober 2004

WCT-voorstanders zijn vooral mannen

PZC-enquete onder bijna 300 zeeuwen.

De WCT houdt de gemoederen bezigMet name mannen zijn voor de aanleg van de Westerschelde Container Terminal. Zij wijzen op verbetering van de werkgelegenheid en de infrastructuur. Vrouwen zien de kade vooral als een voordeel voor de concurrentiepositie en leggen meer de nadruk op de overlast.

Mensen tussen de 18 en 34 jaar zijn vaker voorstander dan oudere generaties. Zeven op de tien jongeren ondersteunen de aanleg, tegenover zes op de tien 55-plussers. Tegelijkertijd zijn er ongeveer evenveel jongeren als ouderen tegenstander van de aanleg (twee op de tien).

Ondervraagden tussen de 18 en 35 benadrukken vooral dat aanleg goed is voor de werkgelegenheid en stimulering van de Zeeuwse economie. Nadelen van de WCT zijn volgens de mannen vooral verkeersoverlast en een ontoereikende infrastructuur. Vrouwen daarentegen vinden dat de kade slecht is voor het milieu en dat die ten koste gaat van de rust.

Hoewel tweederde van de 18 tot en met 34-jarigen zegt voorstander te zijn, voorziet die leeftijdsgroep dat de kade slecht is voor het milieu, voor meer geluidsoverlast zorgt en dat het veel te druk wordt in de provincie. Ruim 55 procent van de ondervraagden vindt de hinder van extra containertransport op de weg en over het spoor door de Bevelanden acceptabel als tol voor de uitbreiding van de werkgelegenheid. Ook hier is een verschil tussen mannen en vrouwen.

Vier op de tien ondervraagden vindt dat de nadelige effecten op de natuur voldoende worden gecompenseerd. Maar bijna eenzelfde aantal is het daarmee niet eens. Vooral mannen vinden dat er genoeg natuur tegenover staat. Inwoners van Zeeland is voldoende inspraak geboden op de plannen, vindt bijna de helft van de ondervraagden. Daar denken de Zeeuwen tussen de 18 en 35 jaar anders over. De helft van hen vindt dat ze onvoldoende hebben kunnen meepraten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.