Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 september 2004

Kerncentrale schakelt over op hoger verrijkt uranium

Terwijl het eerste transport van Nederlands kernafval uit de Franse opwerkingsfabriek Cogema op weg is naar "huis", maakte EPZ bekend in de toekomst met hoger verrijkt uranium te gaan werken.

De kerncentrale Borssele schakelt over op hoger verrijkt uraniumHet gebruik van hoger verrijkt uranium, het zogenaamde Uranium 235, levert een brandstofbesparing op van circa tien procent. De splijtstofelementen gaan aanzienlijk langer mee. Dat betekent ook dat in de toekomst tien procent minder treinen zullen rijden naar Cogéma in Cap La Hague.

De eerste trein uit La Hague zal woensdag rond het middaguur arriveren in Borssele. Daar wordt het hoogradioactief afval opgeslagen in de opslagfaciliteit Covra. In totaal gaat het om 15.000 kilo. Het kernafval vertrok dinsdagmiddag om vijf uur vanuit de spoorwegterminal in Valognes in het noorden van Frankrijk. De trein waarmee de 112 ton wegende container wordt vervoerd, bereikt via het Belgische spoor Nederland.
Het kernafval is wat rest van vier jaar elektriciteitsproductie in Borssele in het begin van de jaren negentig. De verbruikte splijtstofstaven zijn de afgelopen jaren vanuit de kerncentrale Borssele naar de fabriek van Cogéma vervoerd.

Het is de eerste keer dat het kernafval van een Nederlandse kerncentrale terugkomt in Nederland. Door gebrek aan opslagcapaciteit en politieke verdeeldheid kan het kernafval nu pas terugkeren.
In Borssele worden de cilinders met het verglaasde kernafval de komende honderd jaar in buizen in de grond opgeslagen. Het vervolg is nog onbekend. EPZ verwacht dat er jaarlijks een transport van Nederlands nucleair afval vanuit de Franse opwerkingsfabriek naar Borssele plaatsvindt.
Milieugroeperingen grepen eerdere transporten richting Frankrijk aan om te protesteren tegen kernenergie en het vervoer van kernafval. De Nederlandse regering wilde de datum van dit transport geheimhouden om acties van milieubewegingen te voorkomen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.