Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 22 september 2004

Pleidooi voor studie vervoer onder de grond

Studie ondergronds transportDe Westerscheldetunnel maakt van Vlistergent (de as Vlissingen-Terneuzen- Gent) een gebied bij uitstek voor de aanleg van nieuwe systemen voor ondergronds transport van goederen. De regio kan een voortrekkersrol vervullen.

Volgens Georges Allaert, hoogleraar ruimtelijke economie en planning aan de Gentse universiteit, voldoet Vlistergent aan alle voorwaarden die ondergronds transport tot een succes kunnen maken. Hij zei dit gistermiddag in het kantoor van de Covra tijdens het Van de Perre Symposium, een studiebijeenkomst van het lectoraat Ondergronds Ruimtegebruik van de Hogeschool Zeeland.

Volgens Allaert is aan beide zijden van de Westerschelde sprake van een ruimtelijke eenheid die wel kan varen bij nieuwe systemen van ondergronds transport.

Hij pleitte ervoor de mogelijkheden grondig te onderzoeken. Elders blijken plannen voor ondergronds transport veelal niet van de grond te komen. Met name in gebieden die al dicht bebouwd zijn, hikt men tegen de hoge kosten aan. "Daar moet men de ontwikkelingen vaak achterna hollen. In Vlistergent daarentegen is nog ruimte om tijdig op toekomstige ontwikkelingen in te spelen."

De lector ondergronds ruimtegebruik van de Hogeschool Zeeland, Han Admiraal, haakte gretig op Allaerts bevindingen in: "Juist in havengebieden in ontwikkeling zal de aanleg minder investering vergen dan de planologisch vastgelopen scenario's van de Randstad."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.