Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 18 september 2004

Kernafval terug naar Borssele

De opslagbunker voor hoogradioactief afval bij de COVRABinnenkort komt de eerste container met hoogradioactief afval van de kernenergiecentrale Borssele terug uit Frankrijk. Bij Cogéma, de opwerkingsfabriek in Le Hague in Noord-Frankrijk, staat een container klaar met 28 stalen cilinders met elk bijna 500 kilo verglaasde nucleaire afvalproducten.

De exacte datum van het transport wordt niet bekendgemaakt uit vrees voor acties van tegenstanders van kernenergie.
Dit eerste transport bevat het niet meer te gebruiken radioactieve afval uit de eerste vijf jaar van de kerncentrale, van 1973 tot en met 1978. EPZ, de exploitant van de centrale, laat gebruikte splijtstofstaven naar Cogéma brengen om het nuceaire materiaal te recyclen. Van het kernafval is 96 procent opnieuw te gebruiken. Het grootste deel, uranium met een aandeel van 95 procent, is weer te hergebruiken. Ook het plutonium, 1 procent van het totale afval, wordt weer ingezet in 30 andere centrales in Europa, die met een andere brandstof werken, namelijk een mix van uranium en plutonium.
Wat rest is 4 procent onbruikbaar afval, bestaande uit isotopen als strontium, cesium en europium. Dit wordt bij Cogéma vermengd met glas, zodat de atomen in de glasmoleculen worden opgesloten. Daardoor kan dit radioactieve afval niet in het milieu terechtkomen.

Het restafval blijft nog 100.000 jaar radioactiefZodra de container bij de Covra in de bunker voor hoogradioactief materiaal is gearriveerd, wordt het daar voor minstens 100 jaar bewaard en gekoeld. Daarna hoopt men voldoende technische vooruitgang te hebben geboekt voor een definitieve oplossing, want het materiaal behoudt 100.000 jaar zijn straling. Te denken valt aan opslag in de diepe ondergrond in zoutkoepels of stabiele kleilagen.

Kort na elkaar zullen nog 6 transporten volgen, omdat het restmateriaal van 1979 tot nu nog bij Cogéma ligt, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat eens per jaar een trein met een container van Le Hague naar de Covra in Borssele rijdt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.