Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 september 2004

Cultuurprijs voor G. Smallegange

Eén van de boeken van Gerard SmallegangeGerard Smallegange uit Nisse krijgt de eerste Cultuurprijs van de gemeente Borsele. Hij heeft zich op verschillende manieren ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed.

Begin dit jaar heeft de gemeente Borsele besloten tot het instellen van een cultuurprijs. De gemeente wil hiermee het culturele klimaat stimuleren. Deze prijs, gesponsord door Total Raffinaderij Nederland NV, zal tweejaarlijks worden toegekend aan een persoon of organisatie die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in Borsele.
Tot eind augustus konden er kandidaten worden voorgedragen om in aanmerking te komen voor de Total Cultuurprijs. Er zijn drie kandidaten voorgedragen, welke vervolgens beoordeeld zijn door een speciale commissie.
Deze commissie bestaat uit de heer W. Scholen (directeur stichting Cultureel Erfgoed Zeeland), mevrouw C. Elenbaas-Murre (voormalig cultuurwethouder van de gemeente Borsele) en mevrouw M. v.d. Linde (medewerkster public-relations van Total).

Op basis van de volgende afweging is de commissie gekomen tot de nominatie van Gerard Smallegange: (citaat uit juryrapport)
"De heer Smallegange is deskundige op het gebied van de Zeeuwse boerderij. Hij heeft hierover diverse artikelen geschreven. Ook anderszins, in lezingen en in tv-programma's van Omroep Zeeland, heeft hij het onderwerp behandeld en bij een breed publiek bekendheid gegeven. Die bekendheid is er op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. Dit heeft geleid tot meer aandacht voor (het behoud van) de Zeeuwse boerderij. De heer Smallegange valt onder de categorie 'personen die zich inzetten voor het behoud van het cultureel erfgoed'."

Mr. G.W. Smallegange werd geboren in 1940 op een 18e-eeuwse boerderij in Wolphaartsdijk (Zeeland). Hij is een groot deel van zijn beroepsleven werkzaam geweest in en ten behoeve van verschillende landbouworganisaties in Nederland. Gerard Smallegange is vooral deskundig op het gebied van de Zeeuwse boerderij. De prijs, 750 euro en een persoonlijk getint cadeau, wordt op 21 oktober uitgereikt om 20.00 uur in de raadsboerderij in Heinkenszand.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.