Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 10 september 2004

Borsele steunt windturbines

Een meerderheid van de Borselse gemeenteraad is nu wel voor de plaatsing van windmolens langs de Bernhardweg.

Windmolens langs de BernhardwegIn februari werd een voorstel om een rij molens te plaatsen samen met de gemeente Middelburg nog met de kleinst mogelijke meerderheid weggestemd. Gisteravond werd de stemverhouding omgedraaid omdat een deel van de fractie van de Lokale Partij Borsele (LPB) tot andere inzichten was gekomen. N. Werri, de helft van de fractie, had in februari al getwijfeld, maar liet het dubbeltje nu naar de andere kant vallen. Zijn argumenten: Middelburg plaatst de molens ook en je kunt je afvragen of windmolens wel onder industriële activiteiten vallen.

Het onderwerp kwam opnieuw op de raadstafel omdat de aanvrager van de vergunning voor de bouw van de molens bezwaar had gemaakt tegen het besluit van de gemeente. De gemeenteraad verklaarde vervolgens het bezwaarschrift gegrond en daarop moest er opnieuw worden gestemd. Deze keer was niet alleen de CDA-fractie verdeeld, maar ook die van de LPB. PvdA en VVD willen de windmolens niet, SGP-ChristenUnie en GroenLinks wel.

De LPB zorgde tijdens de vergadering van gisteravond voor nóg een verrassing. Bij de behandeling van een voorstel om de provincie nog eens duchtig te ondervragen over garanties, mogelijkheden en onmogelijkheden bij het eventueel oprekken van geluidzones in de Sloerand, stelde E. Weug voor om de provincie maar eens te passeren. Hij vindt dat de gemeente rechtstreeks met de geluidsproducenten, de grote industrieën in het Sloegebied, moet gaan onderhandelen over een reductie van het geluid. Industrie en gemeente zouden een convenant moeten maken. Dat zou, volgens de LBP, wel eens meer kunnen opleveren dan het eeuwige gemarchandeer van de provincie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.