Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 september 2004

Plannen voor terroristische aanslag kerncentrale

De kerncentrale, het doelwit van de beoogde aanslag.In Rotterdam verschijnt later deze maand een 18-jarige man voor de rechter, die een terroristische aanslag op de kerncentrale Borssele voorbereidde. Hij bleek te beschikken over plattegronden van de centrale. Ook had hij andere objecten op het oog, zoals het gebouw van de Tweede Kamer, Schiphol, het ministerie van Defensie en AIVD-kantoor in Leidschendam. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het NRC handelsblad op basis van een nog vertrouwelijke dagvaarding van de 18-jarige Samir A., die eind juni door de Rotterdamse politie werd gearresteerd. De arrestatie was voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie aanleiding om op 9 juli een 'terreuralarm' in Nederland af te kondigen dat nog steeds van kracht is. In de westelijke provincies en in Noord-Brabant worden 'locaties' en 'objecten' sindsdien extra in de gaten gehouden.

Hij zou voorbereidingen hebben gemaakt voor het plegen van een bomaanslag. Justitie vond onder meer een map met plattegronden van gebouwen in de drie kustprovincies, waaronder dus een plattegrond van Borssele. Behalve de plattegronden zijn bij huiszoeking een geluiddemper, twee patroonhouders, een nachtkijker en een kogelwerend vest gevonden. Ook werden stoffen als ammoniak en zoutzuur aangetroffen en ,,een leeg flesje citroensap gevuld met stoffen en voorzien van groene bedrading (van kerstlampjes)'', kennelijk attributen om een bom mee te maken.
Hij zou tot een ,,netwerk'' van ,,jonge, radicale moslims'' behoren, dat door de dienst in de gaten wordt gehouden. Dat zou mogelijk verklaren waarom het terreuralarm ondanks de arrestatie van Samir nog steeds van kracht is.

De kerncentrale wil de publicatie bevestigen noch ontkennen. Over de veiligheid van de centrale worden nooit uitspraken gedaan, aldus een woordvoerder van EPZ.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.