Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 7 september 2004

Het tolplein is te krap

Tolplein Westerscheldetunnel is te kleinDe NV Westerscheldetunnel gaat het tolplein aanpassen om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Er komt meer ruimte tussen de tolpoortjes en de tunnelweg. In beide richtingen is het tolplein te krap, zowel in de lengte als in de breedte. Na het passeren van de tolpoortjes richting Zeeuws- Vlaanderen moeten auto's over een korte afstand invoegen naar één rijstrook.

Volgens directeur T. Buis van de NV Westerscheldetunnel is die invoegruimte te klein. Ook verkeer dat uit de tunnel komt en naar de tolpoortjes rijdt, heeft te weinig ruimte. Auto's met een t-tag moeten soms wachten omdat het druk is bij de betaalkassa's. Daardoor verliezen zij het voordeel van de t-tag, die het mogelijk maakt zonder betalen snel door te rijden bij tolpoortjes die automatisch opengaan.

De NV Westerscheldetunnel gaat daarom het tolplein vergroten. Niet door de tolpoortjes te verplaatsen; dat is onmogelijk vanwege de vele kabels en leidingen onder de grond. "We gaan de weg tussen de tolpoortjes en de tunnel aanpassen", legt Buis uit. In zuidelijke richting wordt de invoegstrook langer, in noordelijke richting worden de opstelstroken voor de tolpoortjes langer.

Volgens Buis wordt in de herfst begonnen met de verbouwing van het tolplein. Die moet voor de winter klaar zijn. Ook is de NV Westerscheldetunnel ontevreden over de Sloeweg en de Tractaatweg. Op die enkelbaans wegen is geen ruimte om in te halen. Bovendien ontstaan daar door de drukte regelmatig files.

Uit een enquête is gebleken dat veel mensen die door de tunnel rijden, zich daaraan ergeren. De provincie treft om die reden ook al voorbereidingen om beide wegen te verbreden tot tweebaans wegen.

De NV Westerscheldetunnel gaat ook de borden aanpassen, die de chauffeurs naar de juiste poortjes moeten leiden. Er zal een systeem met kleurencodes worden ingevoerd. Groen is een tolpoort met een tolgaarder, blauw duidt op een poort, waar met de creditcard kan worden betaald, geel is bestemd voor de T-tag en rood staat voor een versperde tolpoort. Ook komen er informatieborden op de toevoerwegen. Hierop worden eventuele stremmingen en het te verwachten oponthoud geprojecteerd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.