Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 20 augustus 2004

Modern by-products heeft plannen voor grote tankterminal in Sloegebied

Modern by-productsOp- en overslagbedrijf Modern by-products in Borsele wil een grote tankterminal bouwen in het Sloegebied. De honderd kleine en grote tanks zijn bedoeld voor de op- en overslag en verwerking van plantaardige oliën en vetten. De terminal levert tientallen banen op.

Het plan is om de tanks te bouwen op het terrein van het voormalige Hoechst-concern (naast de daaruit ontstane fosforproducent Thermphos). Havenschap Zeeland Seaports heeft een deel van die grond vorig jaar teruggekocht en wil het nu verkopen aan Modern by-products.

De onderneming heeft een kleine vestiging op het terrein van Hoondert (aan de Kaloothaven in Vlissingen-Oost). Daar staat een aantal tanks met een capaciteit van 5000 ton, eveneens voor de op- en overslag van plantaardige oliën en vetten. De honderd tanks verschillen in grootte, maar hebben een totale capaciteit van 200.000 ton. Behalve de opslagtanks bestaat het tankpark uit een gebouw met losinstallaties, pomp- en filtreer-units, een controlekamer en een deel van de procesinstallaties. Verder worden steigers voor het laden en lossen van schepen aangelegd en komen er aansluitingen op bestaande energieleidingen in het gebied. Samenwerking met andere bedrijven moet leiden tot besparing.

Het van oorsprong Deense Modern by-products bestaat sinds 1999. Het heeft kantoren in Denemarken, Nederland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Letland. MBP bezit twee 'tankparken' voor op- en overslag van biologische olie: in Vlissingen en in het Zweedse Norköping.

MBP speelt een rol op de inzamelingsmarkt van vetzuren, frituurvetten, plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Verder levert Modern by-products bio-brandstof aan energieproducenten (onder meer aan EPZ). Door de ontwikkeling die het bedrijf in die markt maakt, heeft het een nieuwe, grote terminal nodig.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.