Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 16 augustus 2004

Heinkenszand krijgt veiliger busroute

Busexploitant ConnexxionDe gemeente Borsele verandert vanaf 1 oktober de busroute over de Kraaiendijk in Heinkenszand. De bus rijdt daarna via de Drieweg naar Clara's pad en dan weer terug over de Drieweg richting het gemeentehuis. Deze route is veiliger dan het huidige parcours over de Kraaijendijk. Automobilisten en busverkeer kruisen nu het langzame verkeer, zoals fietsers en voetgangers, aan de achterzijde van De Stenge.

Door de busroute en vooral het autoverkeer, is het oversteken van de Kraaiendijk achter De Stenge nu onveilig. Mede omdat de aangrenzende wijk Over de Dijk in ontwikkeling is, en dus het aantal fietsers en voetgangers toeneemt, is de kruising tussen het gemotoriseerde verkeer en het langzame verkeer op die plaats uit oogpunt van verkeersveiligheid niet wenselijk. Voor maatregelen zoals een bussluis om het gemotoriseerde verkeer van de Kraaiendijk te weren, uitgezonderd de bus, is bewust niet gekozen. Dat bleek moeilijk uitvoerbaar, te kostbaar en zou het probleem tenslotte maar gedeeltelijk oplossen. Borsele heeft nu een andere oplossing. Ze verandert de busroute en sluit daarmee de Kraaiendijk af voor gemotoriseerd verkeer. Als Over de Dijk klaar is, komt de busroute langs de nieuwe wijk, over de nieuw aan te leggen weg evenwijdig aan de Drieweg, te lopen.

Andere route
De wijziging van de busroute betekent dat de bus uit de richting van Goes komt vanaf de Drieweg, afslaat naar Clara's Pad en het terrein van Zwaar Transport Zeeland (Z.T.Z.) opdraait. Op dit terrein zal een halte komen inclusief een fietsenstalling. Hier komt de bushalte die nu aan het einde van de Kraaijendijk (aan de kruising met Clara's Pad) staat. Na de stop draait de bus de Drieweg weer op en gaat via de rotonde richting de Stenevate. De halte voor het gemeentehuis zal worden uitgebreid met een fietsenstalling.

Nieuwe halte veilig te bereiken
De gemeente en de busdienst ConneXXion hebben overlegd en onderzocht of de voorgenomen wijziging uitvoerbaar en veilig is. Een goed verlopen proefrit gaf de verandering groen licht. In overleg met de politie is vastgesteld dat zorgvuldig manoeuvreren van en naar het terrein van Z.T.Z., en dus over het fietspad, niet verkeersonveilig is. Indien nodig zullen aanvullende maatregelen worden getroffen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.