Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 5 augustus 2004

Rattenplaag in Zwaakse Weel

In natuurgebied de Zwaakse Weel bij Kwadendamme is sprake van een rattenplaag. Dat zegt ongediertebestrijder P. Traas.

Op het terrein van een door Natuurmonumenten onlangs opgekochte boerderij, huizen honderden zo niet duizenden ratten. De boerderij wordt door Natuurmonumenten binnenkort gesloopt. Traas verwacht dat als de het gebouw gesloopt wordt, de ratten door gebrek aan voedsel naar de omliggende dorpen zullen trekken.
Traas vreest dat de gemeente samen met Natuurmonumenten een verkeerde methode kiest om de ratten te verdelgen. "Als ze gif gaan gebruiken is dat ook zeer schadelijk voor roofvogels en allerlei andere aaseters in het gebied."

Honden
Traas heeft zelf honden die de ratten vangen. "Een jaar geleden kwam ik in de Zwaakse Weel om mijn honden te trainen. Ik ben toen ontzettend geschrokken van het aantal ratten." In zijn vrije tijd jaagt Traas nu regelmatig met zijn honden op de knaagdieren. "Ik heb de gemeente Borsele meermalen gewaarschuwd dat als ze de ratten zouden gaan bestrijden, geen gif te gebruiken. Helaas reageerde de gemeente daar nogal laconiek op."

Volgens Traas is het denkbaar dat de gemeente toch gif inzet. "En dan gaan er straks een boel dieren dood en is mijn beroepsgroep, die van de ongediertebestrijding, weer de grote boeman."Volgens D. Rouw van de gemeente Borsele staat het nog helemaal niet vast hoe de dieren bestreden gaan worden. "Ik kan zeggen dat er adequaat opgetreden gaat worden door de gemeente als de boerderij gesloopt wordt. Als we al gif zouden gebruiken, worden de dode dieren ook zo snel mogelijk opgeruimd. En het vergif is wel schadelijk voor de ratten maar hoeft dat helemaal niet te zijn voor andere dieren. Overigens is de bestrijding niet alleen een zaak van de gemeente. We doen dat in overleg met Natuurmonumenten. Zij moeten ons ook uitnodigen om de overlast aan te pakken. Met hen zullen we dan bespreken of er gif wordt gebruikt of niet."

R. Wink van Natuurmonumenten kan nog geen zinnig woord zeggen over de aanpak van het rattenprobleem. "Hoe we het gaan doen weten we nog niet. Maar het gebeurt in elk geval in overleg met de gemeente Borsele."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.