Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 3 augustus 2004

Volksdansfestival komt uit de startblokken

Logo Volksdansfestival BorseleIn de Stenge in Heinkenszand is gisteren het zestiende Internationaal Volksdansfestival officieel geopend. Dansgroepen uit Servië-Montenegro, Duitsland en Oekraïne zijn dit jaar te gast in de gemeente Borsele.

De groepen willen door middel van muziek en culturele dansen, iedereen kennis laten maken met hun cultuur en folklore.

Het gezelschap uit Oekraïne liet gisteren nog verstek gaan. "Ze hebben iets te laat hun visa aangevraagd", zegt organisator W. Hoogerdijk. "We hopen dat ze vanavond nog aankomen. Ik heb er alle vertrouwen in."

De organisatie van het festival had dit jaar wel wat tegenslagen. "Omdat we niet vernieuwend zouden zijn, geeft de provincie dit jaar geen subsidie. Maar ik zou eerlijk gezegd niet weten wat we kunnen vernieuwen aan volksdansen. De groepen laten eeuwenoude dansen zien en dragen historische kleren. Ook de muziek is vaak ontzettend oud", zegt Hoogerdijk. "Dat kunnen we toch niet moderner maken?" Hoogerdijk heeft de problemen met hulp van middenstanders kunnen oplossen.

De groepen treden de komende week in verscheidene plaatsen op. Vandaag zijn optredens gepland in de verzorgingstehuizen in de gemeente Borsele. 's Avonds zijn de groepen te zien op Camping Oase in Renesse. Donderdag rijden de gezelschappen mee met de stoomtrein Goes-Borsele. In de trein wordt muziek gespeeld en op verschillende stations vertonen de formaties hun kunsten. Op vrijdag zijn de groepen vanaf 16.30 uur van de partij in Oostkapelle. Van daaruit zullen ze verder reizen naar Renesse waar om 19.30 uur op camping de Wijde Blick een optreden wordt verzorgd. Op zaterdagavond komen de dansers voor een gala bijeen in de Stenge in Heinkenszand. De buitenlandse dansgroepen treden dan samen op met de plaatselijke volkdansgroepen Folklorite en de Babbelaars.

Tijdens hun verblijf logeren de leden van de groepen in gastgezinnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.