Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 30 juli 2004

EPZ reorganiseert tegen vergrijzing

Kolencentrale EPZStroomproducent EPZ in Borssele is verwikkeld in een reorganisatie. Die is nodig omdat de komende jaren veel medewerkers met pensioen gaan. EPZ wil niet voor elke vertrekkende medewerker een nieuwe in dienst nemen en kijkt daarom naar een andere taakverdeling.

Vergrijzing is een fiks probleem voor EPZ. Binnen vijf jaar stopt naar schatting een vijfde van het personeel met werken. De meeste werknemers zijn het bedrijf al tientallen jaren trouw. Veel mensen van de kerncentrale werken daar al sinds de opening in 1973. Zij mogen binnenkort met pensioen.

De reorganisatie werd vorig jaar aangekondigd. Nu wordt onderzocht hoe de grote uitstroom kan worden opgevangen. Per afdeling wordt bezien of taken anders kunnen worden verdeeld. Dan kan EPZ op termijn met minder mensen hetzelfde werk doen. Dat is ook gunstig voor de personeelskosten. EPZ moet goedkoper stroom gaan maken omdat de prijs voor elektriciteit op de vrije energiemarkt omlaag moet. De energiebedrijven Delta en Essent - beide voor de helft eigenaar van EPZ - kopen de stroom die in Borssele wordt gemaakt en zijn dus gebaat bij een lage inkoopprijs. Alleen dan kunnen ze stroom ook goedkoop verkopen. De reorganisatie bij EPZ moet in het voorjaar van 2005 klaar zijn.

EPZ heeft vorig jaar 60,8 miljoen winst geboekt, aanzienlijk minder dan in 2002. Maar de winst van toen (197,6 miljoen euro) werd vooral behaald dankzij een eenmalige winstuitkering van 178,1 miljoen van een samenwerkingsverband van de Nederlandse energiebedrijven. De winst wordt volledig uitgekeerd aan de aandeelhouders: de energiebedrijven Delta en Essent. Zij krijgen elk de helft van de winst, omdat zij ook de helft van het bedrijf bezitten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.