Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 23 juni 2004

Borsele woedend op weekblad

Gemeente scoort slecht in woononderzoek Elsevier

Elsevier MagazineDe melk is overgekookt op het Borselse gemeentehuis. Geen goed woord hebben de bestuurders over voor het woononderzoek in het jongste nummer van weekblad Elsevier. Daarin zijn alle 483 gemeenten in Nederland op 22 punten vergeleken. Onze mooie gemeente bungelt met een 460e plaats aan de staart en is daarmee de slechtst scorende Zeeuwse gemeente. Kun je dus beter niet naartoe verhuizen, blijkt uit de Elsevier-enquête.

Het tijdschrift keek naar woongenot, groen en bereikbaar- heid. Ook naar veiligheid en de aanwezigheid van scholen, huisartsen en apotheken. Hoe sterk is de lokale economie en kun je er een beetje leuk recreëren, zijn andere gewogen factoren. Kortom, de sterke en zwakke punten zijn op een rijtje gezet.

Elsevier zegt een veelvoud aan bronnen te hebben gebruikt. De hoeveelheid groen is bijvoorbeeld bepaald aan de hand van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat in 2000 van heel Nederland luchtfoto's heeft laten maken en zo de 'natuurlijke omgeving' in kaart heeft gebracht. Het woningaanbod komt bijvoorbeeld uit de database van het ministerie van Vrom en voor zorgvoorzieningen is geput uit gegevens van het College voor Zorgvoorzieningen, het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de koepelorganisaties van huisartsen en tandartsen. De scores per categorie zijn opgeteld en daarvan is het gemiddelde genomen.

Borsele scoort belabberd laag. Burgemeester J. Gelok voelt zich 'gekwetst', omdat de enquête volgens hem 'onzorgvuldig' is uitgevoerd. "We zijn een prachtige groene gemeente met een sterke economie in het Sloegebied, een school en een dorpshuis in elke kern. We hebben de Zak als Waardevol Cultuur Landschap, nieuwe economische dragers op het platteland, mensen staan in de rij voor een huis in de wijk Over de Dijk in Heinkenszand, wat wil je nou nog meer?"

Gelok vindt dat Elsevier appels en peren vergelijkt. Een plattelandsgemeente moet je anders beoordelen dan een grote stad of een gemeente die een stad als regionaal centrum heeft. Iemand kan naar volle tevredenheid in 's-Heer Abtskerke wonen, voor voorzieningen gaat 'ie wel naar Goes.

De publicatie is ook hard aangekomen bij VVD-wethouder A. van Opdorp. Hij heeft zijn Elsevier-abonnement inmiddels opgezegd. Op het Borselse gemeentehuis heeft ook een debatje gewoed over de vraag hoe en of de gemeente dient te reageren. Gelok: "We waren van plan contact op te nemen met Elsevier, omdat ze geen beeld heeft hoe sterk Borsele is, maar daar schiet je weinig mee op, want het hele verhaal is afgedrukt, dus de pap is gestort. Ik vind dit echt niet leuk, wat mij betreft kunnen ze opzouten, kom op zeg....."

Van de Zeeuwse gemeenten scoren Goes(19), Middelburg (25). Schouwen-Duiveland (54), Veere (59). Sluis (63), Terneuzen (74) en Hulst (119) goed tot redelijk. Reimerswaal (298), Tholen (326), Vlissingen (396) en Kapelle (420) zitten achter in het peloton. Topgemeente in Nederland is het Brabantse Vught.

De redactie van borsele.net sluit zich geheel aan bij de kritiek van burgemeester Gelok en zou Borsele niet graag voor een grote stad willen verruilen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.