Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 10 juni 2004

Greenpeace hindert opnieuw kerntransport

Trein met nucleair afval vertrekt twee uur te laat door acties milieuorganisatie

Een trein met nucleair afval van de kerncentrale in Borssele naar opwerkingsfabriek Cogéma in Le Hague in Frankrijk is woensdagmiddag met ongeveer twee uur vertraging vertrokken. Milieuorganisatie Greenpeace had met twee acties het transport vertraagd.

GreenpeaceWoensdagochtend blokkeerde Greenpeace enkele uren een spoorlijn tussen de opslag van de Covra en de kerncentrale in Borssele. Twee activisten hadden zich vastgeketend aan een stootblok, dat de actievoerders op de rails hadden vastgelast. Rond kwart voor elf hield de politie de actievoerders aan, nadat zij met stootblok en al van de rails waren getild.
Om twee uur 's middags blokkeerde Greenpeace voor de tweede maal de spoorlijn. Vier medewerkers lagen vastgeketend aan de rails bij Heinkenszand. Omdat het losmaken van de vier teveel tijd in beslag nam, werd besloten de rails met de actievoerders er nog aan vast te verwijderen en te vervangen door nieuwe rails.
CogémaDe politie meldde dat rond 16.00 uur de rails en actievoerders waren verwijderd. De activisten werden langs de kant van de rails losgemaakt en vervolgens aangehouden. Het kerntransport dat gepland stond voor 14.30 uur, passeerde rond half vijf zonder problemen het gerepareerde stuk rails.

CovraGreenpeace protesteerde met de acties tegen de transporten van kernafval dat voor opwerking naar Cogema in Le Hague in Frankrijk gaat. Het opgewerkte afval komt vervolgens als hoogradioactief materiaal terug naar Nederland.
De Tweede Kamer bespreekt 22 juni de opwerking van kernafval. Greenpeace wil dat het kabinet besluit te stoppen met de kerntransporten naar Frankrijk. In plaats daarvan moet kernafval direct worden opgeslagen bij de Covra in Zeeland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.