Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 2 juni 2004

25ste Schaapsscheerdersfeest in Nisse

Zaterdag 19 juni aanstaande vindt het 25ste Schaapsscheerdersfeest in Nisse plaats.

25ste Schaapsscheerdersfeest in NisseAls straks op de derde zaterdag van juni, de negentiende, het schaapscheerdersfeest in Nisse weer losbarst, is de hoofdrol voor de schapen van de Zeeuwse Schaapskudde. Het zijn immers de schapen die er al 25 jaar bij zijn. Het hele feest is erom begonnen de wollige grazers van hun vacht af te helpen. Bovendien kan de kudde wel wat steun gebruiken, want het wordt finacieel steeds moeilijker de onderhoudsploeg van de Bevelandse bloemdijken in stand te houden.

De Stichting de Zeeuwse Schaapskudde bestaat niet alleen een kwart eeuw, ook het Schaapscheerdersfeest is aan de 25ste aflevering toe. Om 10.00 uur doet de eerste herder van de kudde, Dies Imanse, de openingshandeling met iets waar hij nog steeds goed in is: hij pakt een schaap bij de lurven en ondoet het beest in minder dan geen tijd van het dikke wollen dek. Gedurende de hele dag kunnen bezoekers naar het scheren, met de schaar en met de tondeuse, kijken en wie er zeker van wil zijn dat het schouwspel zich de komende 25 jaar herhaalt, kan donateur worden van de kudde.

Natuurlijk zijn het niet alleen de schapen en Dies Imanse die er al die jaren al bij zijn. Dragers van Zeeuwse klederdrachten laten ook nooit verstek gaan. Dit jaar komt Mooi Zeeland het streekgoed showen. Ook de paarden voor de paardenkeuring komen al jaren naar de Kasteelweide, net als de aangespannen paarden, de authentieke rijtuigen, volksdansers, fanfaremuzikanten, dit jaar Apollo uit Wissenkerke, kampioenen onder de bordercollies en mensen die nog kunnen voordoen hoe je met de hand of met een stoommachine moest dorsen.

Al jaren van de partij zijn ook de Lichtaartse venselzwaaiers, de beoefenaars van oude ambachten en de ideele standjes van natuurbeheerders en dierenbeschermers. Net als in de afgelopen 25 jaar, kun je voor een prikkie de 45 meter hoge toren beklimmen en hangt er Zeeuwse kunst in de middeleeuwse Mariakerk.

Maar er zijn ook nieuwigheden. Uit heel Nederland komen stadsomroepers strijden om de eer van de beste en van de Veluwe komt een complete jachtpartij met paarden, hoornblazers, en een meute honden, om te laten zien hoe de goegemeente vroeger achter Reintje de Vos aan ging. Al een kwart eeuw wordt het feest afgesloten met een bal in de tent op het dorpsplein maar nog niet eerder moest Nederland tegen Tsjechië een Europacup-wedstrijd spelen. Daarom staat er dit jaar voor het eerst een groot scherm waarop de voetbalwedstrijd kan worden gevolgd. De Vlissingese band Sway zorgt voor dansmuziek.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.