Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 19 mei 2004

Ontslag dreigt voor een van de twee herders van Schaapskudde door geldgebrek

Het gaat financieel niet goed met de Zeeuwse Schaapskudde. De kudde heeft momenteel zo weinig geld dat voor een van de twee herders een ontslagaanvraag is ingediend.

Stichting Zeeuwse SchaapskuddeVoorzitter J. GelokVoorzitter J. Gelok van de Stichting Zeeuwse Schaapskudde, vertelt dat het bestuur al twee jaar met de handen in het haar zit over de kudde. "Vorig jaar zijn we naar de bank geweest voor een lening om de slarissen te kunnen betalen en eigenlijk zijn we nu op hetzelfde punt aangeland. De inkomsten, subsidies van gemeente, provincie en Natuurmonumenten, zijn bij elkaar minder dan wat het kost om de herders volgens een nette CAO te betalen. Ook de inkomsten van donateurs zijn volstrekt onvoldoende om het structurele probleem het hoofd te bieden." De kudde bestaat dit jaar 25 jaar, maar dat zal maar heel sober worden gevierd. Het beheer van de kudde is in die kwart eeuw veel ingewikkelder geworden. De Schaapskooi tussen Heinkenszand en Nisse, waar de kudde in de winter verblijft, werd als leerlingenproject gebouwd, maar het onderhoud komt ten volle voor rekening van de kudde. De eerste twintig jaar kon de kudde ook altijd beschikken over een dienstweigeraar als hulpherder. Zijn salaris kwam op het conto van Defensie.

Inmiddels moet de stichting zelf de twee salarissen betalen en de inkomsten schieten daarvoor tekort. Gelok: "Het is natuurlijk volstrekt duidelijk dat je met één herder nooit de continuïteit kunt leveren die je met twee wel kunt garanderen." Alternatieve inkomsten zoeken is volgens Gelok ook niet eenvoudig, omdat het meestal gaat om eenmalige bijdragen terwijl juist structurele inkomsten mankeren.

Een werkgroep van bestuursleden en vrijwilligers is nu bezig een plan op te stellen. "Het zou kunnen dat we het net rooien met 1,5 arbeidsplaats voor de herders. Maar dan zul je eerst één van de twee moeten ontslaan, hoeveel zeer dat ook doet."

Gelok wil wel zoeken naar nieuwe, stucturele inkomsten. "Wie weet, valt er nog ergens een subsidie te halen, al zit momenteel zowat iedereen zonder centen. We gaan ook tijdens het Schaapscheerdersfeest, dat de derde zaterdag van juni in Nisse wordt gehouden, weer proberen donateurs te werven. Het feest is het feest van de kudde en het is te hopen dat veel bezoekers daar wat voor over hebben."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.