Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 12 mei 2004

Fonds opgericht voor boerderijenstichting

In een gepaste entourage, restaurant en partycentrum Landlust werd dinsdag het Van Disselfonds opgericht, dat geld inzamelt voor de Zeeuwse Boerderijenstichting. Bij zijn afscheidsreceptie op 14 april riep notaris E. van Dissel zijn gasten op geld te geven voor de Zeeuwse Boerderijenstichting. Gisteren kon de notaris 6000 euro overhandigen aan de stichting, in de pas gerenoveerde historische boerderij en feestzaal Landlust in Nieuwdorp.

De Zeeuwse Boerderijenstichting bestaat uit vrijwilligers die proberen de cultuurschat van historische boerderijen in de provincie te redden.

Voorzitter G. Smallegange: "Notaris Van Dissel had veel boeren als klant, vandaar dat hij onze stichting een warm hart toedraagt. We hebben een hoop plannen. Allereerst willen we een archief opzetten, met allerlei gegevens van historische boerderijen, zoals locatie, afmetingen en een blauwdruk - als die er al is.
Het onderzoek voor dat archief kost geld. Ook zijn we van plan fiets- en wandelroutes langs oude boerderijen aan te leggen en voorlichting te geven op basisscholen. Maar iedere keer lopen we weer vast, omdat we geen geld hebben."

De stichting is ook bezig samen met de provincie met het oprichten van een boerderijenfonds. Smallegange: "Dat is om geld in te zamelen voor het opknappen van oude boerderijen. Monumentenzorg doet dat ook wel, maar heeft niet zo veel boerderijen in Zeeland. Bovendien zijn wij ook geïnteresseerd in bijzondere boerderijen die nog niet zo heel oud zijn."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.