Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 5 mei 2004

Veel belangstelling voor dodenherdenking Heinkenszand

Het weer was ongewoon guur voor de tijd van het jaar, gisteravond tijdens de 4 mei-herdenking in Heinkenszand. Toch wisten veel mensen van verschillende leeftijden de weg naar de plechtigheid te vinden, waarschijnlijk niet in de laatste plaats vanwege het aangepaste programma.

Plaquette op het Van der BiltpleinNa de dodenherdenking van vorig jaar besloot de gemeente Borsele dat het voortaan anders moest: er was te weinig animo. De jongerenraad en de seniorenraad werd gevraagd een nieuwe invulling te bedenken en dat bleek gisteren zijn vruchten af te werpen. Voor en na de officiële herdenking werd de film De Tweeling vertoond in De Stenge, tijdens de plechtigheid werd muziek van Marco Borsato gespeeld en een gedicht voorgedragen. Zeker honderd mensen kwamen op de herdenking af, onder wie relatief veel jongeren.

De kranslegging vond plaats bij de plaquette achter de Rabobank. Nadat de stoet vanuit De Stenge was aangekomen, werd het lied De Speeltuin van Marco Borsato afgespeeld.

Na de twee minuten stilte zong zangeres Marion van Iwaarden het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus, waarna burgemeester Jaap Gelok een toespraak hield. Hij ging in op het thema van deze 4 mei-herdenking, 'kiezen of delen'.

Ondanks dat de laatste jaren in Nederland het denken over de oorlog steeds minder zwart-wit is geworden, stelde Gelok, konden sommige mensen in de oorlog toch kiezen voor meer of minder risico lopen.

Na de kranslegging droeg voorzitter Jos Lasu van de seniorenraad een gedicht voor, dat de oorlog koppelde aan al het onrecht en geweld in de wereld. Lasu verklaarde later de keuze voor het gedicht: "We kunnen niet doorgaan met alleen maar de oorlogslachtoffers te herdenken, dat houdt op een gegeven moment op. Als we door willen gaan met de 4 mei-herdenking, zullen we het wat ruimer moeten opvatten. Het leek ons een goed idee een gedicht te kiezen dat iedereen herdenkt die door onrecht om het leven is gekomen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.