Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 19 maart 2004

Aanrijtijd tunnelbrand niet keihard

Aanrijtijd tunnelbrand 8-15 minutenDe aanrijtijd voor een brand in de Westerscheldetunnel ligt niet keihard op 10 minuten. Minister Remkes van Binnenlandse zaken liet weten niet strikt aan deze eis vast te houden. De tunnelgemeenten Borsele en Terneuzen moeten de aanrijtijd zelf maar bepalen vind hij.
Na overleg tussen beide burgemeesters en commissaris van de koningin van Gelder is er een rekbare tijd van acht tot vijftien minuten uitgerold.
De tunnelorganisatie zelf kan volgens de heren ook het nodige bijdragen aan een snellere alarmering. Zo wordt verwacht dat een brandmelding binnen drie minuten bij de brandweer binnenkomt. Dat kan allicht sneller. Ook zal veel afhangen van de 'zelfredzaamheid' van automobilisten. De bestuurders willen helderder pictogrammen, de aanduidingen van de vluchtwegen.

Als de aanrijtijd omhoog kan, is er mogelijk minder geld nodig voor de brandweer. De kosten worden nu geraamd op 25 miljoen euro voor de komende 10 jaar, genoeg om bij beide korpsen een beroepsbrandweer op te zetten. Overigens loopt er nog een studie naar de noodzaak hiervoor. Die is over enkele maanden gereed. Daarin spelen ook de risico's mee van de vele chemische bedrijven in het Sloegebied en de scheepvaart op de Westerschelde. Het Rijk heeft toegezegd 1,5 miljoen euro bij te dragen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.