Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 2 maart 2004

EPZ blijft kernafval opwerken

Kerncentrale Borsele gaat door met opwerken kernafvalEPZ, eigenaar van de kerncentrale Borssele, heeft het contract voor de opwerking van gebruikte splijtstofelementen in Frankrijk verlengd, heeft een woordvoerster van het bedrijf gisteren meegedeeld.

De verlenging van het opwerkingscontract komt niet als een verrassing. EPZ-directeur J. Bongers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij op de oude voet wilde doorgaan. De kerncentrale laat de gebruikte splijtstofelementen altijd al bij Cogéma in het Franse Cap La Hague opwerken. Het bedrijf heeft daarin geïnvesteerd en heeft er volop ervaring mee.

Het opwerken van kernafval is politiek omstreden. Eén van de stoffen die bij het opwerken vrijkomen, is plutonium, de basisstof voor kernwapens. Greenpeace voert ook al jaren actie tegen de opwerkingsfabriek in Cap La Hague, omdat die afvalwater loost met daarin minieme hoeveelheden radioactiviteit.

Het alternatief voor opwerken is het direct opslaan van de gebruikte splijtstofelementen bij de Covra in Borssele. Dat vergt echter extra investeringen. Het Covra-gebouw voor hoogradioactief afval is ingericht voor verglaasd restafval uit Frankrijk. Dat zit in andere, kleinere verpakkingen dan de splijtstofelementen die rechtstreeks uit de kerncentrale komen. Daarvoor had een nieuwe bunker gebouwd moeten worden.

EPZ heeft de verlenging van het opwerkingscontract gemeld aan het ministerie van Milieubeheer, aldus de woordvoerster. Officiële toestemming is volgens haar niet nodig. Over de inhoud van de overeenkomst doet zij geen mededelingen, behalve dat het contract loopt tot ver in het volgende decennium, dus ver na 2010.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.