Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 26 februari 2004

Tunneldirecteur Buis weerspreekt meeste kritiek op veiligheid.

Wederom discussie over veiligheid WesterscheldetunnelDe directie van de Westerscheldetunnel geeft toe dat enkele camera's in de tunnel bijna een jaar na de opening
niet naar behoren werken. Ook erkent directeur Buis dat de detectielussen een auto die ineens stilstaat, niet meteen signaleren. Volgens hem heeft dat echter geen gevolgen voor de veiligheid.

Buis reageert daarmee op een e-mail, dat afkomstig lijkt te zijn van medewerkers installatiebedrijf Croon, die meegeholpen hebben aan de bouw van de tunnel.

In de per e-mail verspreide brief geeft de schrijver er blijk van goed op de hoogte te zijn van de veiligheidsvoorzieningen in de tunnel. De gebreken die worden gesignaleerd, doen zich vooral voor in de installaties die de verkeersstroom door de tunnelbuizen moeten bewaken en regelen. In de bedieningsruimte op het tolplein in Borssele is niet altijd een goed beeld te krijgen van de verkeersstroom in de westbuis, omdat camerabeelden soms uitvallen. In delen van de tunnel werkt de omroepinstallatie niet goed, zodat de tunneloperator automobilisten bij een ernstige calamiteit geen aanwijzigingen kan geven om via de dwarsverbindingen een veilig heenkomen te zoeken in de andere buis. Het besturingssysteem vertoont af en toe blackouts. Achteraf is vastgesteld dat de communicatie met de hulpdiensten enkele weken niet heeft gewerkt. Het snelheidsonderschrijdingssysteem merkt langzaam rijdende of stilstaande voertuigen vaak te laat en soms helemaal niet op.

Eerder al drong commissaris van de koningin Wim van Gelder bij de burgemeesters Jaap Gelok van Borsele en Jan Lonink van Terneuzen aan op een onderzoek naar de veiligheid in de Westerscheldetunnel.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.