Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 25 februari 2004

Patstelling laat molenromp Heinkenszand zonder kap

De molenstomp aan de VijverstraatZoals het er nu naar uitziet, wordt de molen aan de Vijverstraat in Heinkenszand nooit meer een echte molen. Eigenares D. Wielemaker, die in de romp een kledingverhuurbedrijf exploiteert, heeft tevergeefs toestemming gevraagd om een stukje aan de molen te mogen bouwen. Die aanbouw, een doorgang tussen het woonhuis van de familie Wielemaker en de romp, is volgens de eigenares nodig voor de rentabiliteit van haar zaak. "Ik wil er dolgraag een kap opzetten, maar dan moet ik daarvoor wel het geld kunnen verdienen."

Wielemaker heeft de molen indertijd gekocht om er haar zaak in te beginnen. Met het toenmalige gemeentebestuur sprak ze af dat ze een stukje aan mocht bouwen, als daar een kap en wieken tegenover stonden. Inmiddels heeft ze de molen op eigen kosten geconserveerd. De voegen zijn gekapt, opnieuw gevoegd en de hele houten constructie binnen, in totaal vijf vloeren, is vervangen. "Ik heb er al een ton ingestoken, plus een hele hoop werk. Mijn zaak draait best goed, maar er moet echt wat gebeuren. Nu moeten klanten nog bij mij thuis naar het toilet en het is in verband met mijn gezin veel praktischer als de molen aan het huis vastzit."
"Nu moet de gemeente ook de afspraken nakomen. Zonder er eigen geld in te steken, kan ik ook geen beroep doen op subsidies."

Wielemaker vindt dat allemaal maar onzin. "Ik heb al gevraagd of dat predikaat monument er alsjeblieft af kan. Er is toch geen geld voor beschikbaar, ik zal het allemaal zelf moeten betalen. Je kunt je ook afvragen waarom het bestemmingsplan zo'n geringe wijziging niet toe zou laten. Bovendien krijg ik maar heel weinig klanten die met de auto komen. Mensen staan hier niet in rekken te kiezen of uren te passen. Waarom de ruimte open en groen moet blijven, is me ook een raadsel. Ten eerste wordt het niet stenig en volgebouwd, en tegen een eventuele aanbouw staat alleen een stelletje paarden aan te kijken."

Maar de gemeente Borsele heeft verschillende bezwaren tegen de aanbouw. De molen is een monument, het bestemmingsplan staat geen uitbreiding van detailhandel toe, de ruimte achter de molen moet groen en open blijven en de gemeente wil ook niet dat de Vijverstraat parkeerverkeer gaat aantrekken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.