Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 21 februari 2004

Tracé voor Sloelijn vastgesteld

De SloelijnHet tracé voor de Sloelijn is vastgesteld. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft beslist dat het nieuwe goederenspoor van Vlissingen-Oost naar de Zeeuwse hoofdlijn door de Quarlespolder moet komen.

Aan het besluit is een onderzoek gekoppeld om de hinder van goederentreinen op de Zeeuwse lijn te beperken.

De gemeente Borsele reageert bij monde van wethouder M. Vermue-Vermeu verheugd op de beslissing van minister Peijs. "Voor de inwoners van Heinkenszand die vlakbij het bestaande goederenspoor wonen, is dit goed nieuws", aldus de wethouder. Dat Peijs heeft gekozen voor de Quarlespolder, is geen verrassing. "Maar", stelt Vermue-Vermue, "je weet nooit welk besluit de minister uiteindelijk neemt."

Minder gelukkig met de beslissing is de Goese wethouder T. 't Hart. Hij vindt dat minister Peijs had moeten wachten tot er duidelijk is welke maatregelen getroffen kunnen worden om de overlast van goederentreinen op de Zeeuwse lijn te minimaliseren.

"Voordat je als overheid een besluit neemt, moet bekend zijn welke gevolgen zo'n beslissing heeft. Anders ben je niet goed bezig." Dat Peijs een onderzoek naar de hinder op de Zeeuwse lijn heeft toegezegd, is naar zijn idee niet voldoende. In afwachting van deze studie heeft de minister nog geen planbeschrijving voor die lijn vastgesteld. Dit jaar wordt gebruikt om te bekijken of trillinghinder kan worden beperkt, bijvoorbeeld door het gebruik van geluiddempers of door het langzamer laten rijden van de treinen.

Het tracébesluit Sloelijn, de planbeschrijving, Havenspoorlijn Sloegebied en Nota van Commentaar liggen vanaf 1 maart tot en met 9 april ter inzage op het gemeentehuis van Borsele.

Minister Peijs verwacht begin 2005 de planbeschrijving voor de Zeeuwse lijn te kunnen vaststellen, eventueel met aanvullende maatregelen om overlast te beperken. De oplevering van de nieuwe Sloelijn is voorzien in 2008.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.