Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 17 februari 2004

Bomenkap Oudelande blijft de gemoederen bezighouden

[Dorpsraad bedankt!]
Met dergelijke termen op spandoeken uitten tegenstanders van het kappen van de bomen op de gebraafplaats te Oudelande hun ongenoegen. Voor het hek heeft zich een groepje van twintig man verzameld. Ze mogen er niet in. Hoveniers zijn in opdracht van de gemeente Borsele begonnen een aantal bomen om te zagen, een actie waartegen het groepje al meer dan een jaar actie voert. Tegenover het begraafplaatsje aan de Hellenburgstraat in Oudelande hangt een vlag halfstok.

De actievoerders zijn vooral boos omdat een meerderheid van de Borselse gemeenteraad besloot een plan uit te voeren dat inmiddels door het college van burgemeester en wethouders was voorgesteld.

De boosheid betreft vooral het feit dat de groep niet meer heeft kunnen inspreken. De versnelde bomenkap werd, in strijd met de gemeentewet, voorgesteld en beslist tijdens een vragenuurtje, waarbij burgers niet kunnen inspreken. Het voorstel zou een maand later op de agenda staan.
[Voor 1 maart, doorgestoken kaart]

De CDA-fractie, die niet tot maart wilde wachten omdat dan het plantseizoen voorbij zou zijn, vond dat de groep bewoners de bezwaren inmiddels wel voldoende onder de aandacht van de gemeenteraad had gebracht. Tijdens verschillende raadsvergaderingen was door meerdere leden van de groep ingesproken. Boos is de groep ook omdat een enquête in het dorp onvoldoende serieus is genomen.

[Hoezo normen en waarden]
De raadsmeerderheid vond de representativiteit onvoldoende, stelde vast dat er voorstanders en tegenstanders waren en vooral mensen die het niets kan schelen.

Volgens C. Steketee, een van de bezwaarden, laat de bewonersgroep het er niet bij zitten.

,,We vinden dat de gemeenteraad grove fouten heeft gemaakt en we zullen ons zeker ook verzetten tegen de tweede fase van het plan. Ze zijn namelijk van plan hierna nog twintig bomen te kappen op het achterste deel van het kerkhof."
[Dorpsraad en politiek maken gezonde bomen ziek]

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.