Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 7 februari 2004

Verbijstering over besluit begraafplaats van Oudelande

Bewoners van Oudelande en de oppositiepartijen in de gemeenteraad van Borsele zijn verbijsterd. Een meerderheid in de gemeenteraad bepaalde donderdagavond dat de bomen op de begraafplaats in Oudelande nog deze maand moeten worden gekapt. Daarover zou pas in maart een besluit vallen.

De langslepende discussie over de herinrichting van de begraafplaats blijft daardoor de gemoederen bezighouden.

Mede op basis van een enquête die onder de inwoners is gehouden, besloot het college van burgemeester en wethouders deze week te kiezen voor de kap van dertien zieke of oude bomen. Er worden zeven tot negen nieuwe bomen teruggeplant. De gemeenteraad zou volgende maand de definitieve beslissing nemen, waarna de uitvoering in het najaar, na afloop van het broedseizoen, kon gebeuren.

In de raadsvergadering van donderdagavond werd onverwacht een andere weg ingeslagen. Het CDA kwam, gesteund door de andere coalitiepartners VVD en SGP/ChristenUnie met een motie. De strekking was dat de kwestie niet meer in de raad hoeft te worden behandeld en dat de bomenkap nog deze maand, in elk geval voor het begin van het broedseizoen, moet worden uitgevoerd.

Omdat de volledige coalitie erachter stond, werd de motie uiteraard aangenomen. De oppositiepartijen zijn verontwaardigd. "De raadsvergadering heeft heel de nacht door mijn hoofd gespookt", zegt A. Witkam van de PvdA-fractie. "Ik heb hier bijna geen woorden voor. Dit is een staaltje van machtspolitiek." Het argument van het naderende broedseizoen overtuigt Witkam allerminst.

"De coalitiepartijen zijn de discussie gewoon beu. Ze willen de mensen in Oudelande monddood maken." Zijn GroenLinks-collega C. Traas is niet minder boos. "Dit is een overvaltactiek waarmee de inwoners van Oudelande buitenspel worden gezet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.