Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 januari 2004

Inwoners Nieuwdorp sceptisch over windmolenpark

"De gemeente Borsele is altijd zo trots op zijn waardevolle cultuurlandschap, maar dat houdt kennelijk op bij Nieuwdorp." Een bewoonster stak gisteren niet onder stoelen of banken wat ze van het geplande windmolenpark aan de N254 tussen Nieuwdorp en Nieuw- en Sint Joosland vindt.

Ze was niet de enige, zo bleek in dorpshuis Ammekore, waar een informatieavond plaats vond.
Vijf agrariërs willen samen met bureau Eurowind twaalf windturbines met een hoogte van 96 meter langs de Bernhardweg plaatsen. De helft daarvan komt op Borsels grondgebied, het andere deel op grond van de gemeente Middelburg. De afstand tussen de turbines bedraagt 225 meter en de dichtstbijzijnde windmolen komt op zo'n anderhalve kilometer afstand van Nieuwdorp.

Toch zien veel inwoners de molens liever niet komen. Horizonvervuiling is daarbij het belangrijkste argument.
Ook de dorpsraad is tegen het plan. "Wij zijn zeker niet tegen windenergie", benadrukte H. van Dam. "Maar wel tegen windmolens op die plaats." De dorpsraad van Nieuwdorp wil dat de turbines in het Sloegebied komen.

Toch zijn er ook voorstanders. Een wat oudere man in de zaal: "Ik woon zowat het dichtst bij de toekomstige molens en heb er straks vol zicht op, maar van mij mogen ze er komen, hoor. Als ze er drie weken staan, weet je niet beter meer."

Een andere voorstander bepleitte dat het gebied toch al enorm vervuild is door de industrie. "Het zicht op de molens zal bovendien echt niet veel anders zijn als ze achter de dijk in het Sloegebied komen."

Het is nu aan de gemeenteraad van Borsele om een besluit te nemen. Vermoedelijk gebeurt dat in de raadsvergadering van donderdag 5 februari. De raad van Middelburg zal op haar beurt een besluit moeten nemen over de molens die op haar grondgebied komen.

De huidige bestemmingsplannen van beide gemeenten voorzien niet in de komst van de turbines. Daarom zal een vrijstellingsprocedure gestart worden. Adviesbureau RBOI heeft inmiddels aangegeven dat er geen milieu-effectrapportage gemaakt hoeft te worden, omdat de milieugevolgen daarvoor niet groot genoeg zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.