Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 december 2003

Grondbedrijf mag roofvogels inzetten tegen zilvermeeuwen

Potgrondbedrijf ASB Greenworld in Nieuwdorp mag roofvogels inzetten tegen zilvermeeuwen. De Raad van State in Den Haag heeft gisteren beslist dat de provincie een nieuw besluit moet nemen om dit toe te staan.

ASB GreenworldZilvermeeuwen zorgen al sinds de vestiging van ASB Greenworld aan de Westhofhaven, zes jaar geleden, voor overlast. De vogels nestelen op een braakliggend terrein naast aluminiumfabriek Pechiney en zoeken voedsel op de vlakbij gelegen vuilstortplaats. Als ze daar niet genoeg van hun gading kunnen vinden, trekken ze het terrein van ASB Greenworld op, bevuilen de buiten geplaatste potgrondzakken en scheuren die open.
"Niet dat er iets te halen valt", aldus bedrijfsleider J. Weiden, "maar ze doen het wel. En wij zitten ermee. Wij verkopen de potgrond onder meer aan supermarkten. Die hebben ook etenswaren en stellen hoge hygiënische eisen. Zakken die zijn bevuild door meeuwen, leveren problemen op."
Volgens de provincie heeft ASB Greenworld dit nooit keihard kunnen aantonen. De provincie beriep zich ook op de nieuwe Flora- en Faunawet, die zilvermeeuwen erkent als 'beschermde inheemse diersoorten'. De Raad van State laat het volksgezondheidsbelang echter zwaarder wegen. Die is, stelt het hoogste rechtscollege, in het geding.
De provincie heeft ASB Greenworld al wel een tijdelijke vergunning gegeven voor het inzetten van roofvogels, na een voor het bedrijf gunstige uitspraak van de rechtbank in Middelburg. "We hebben daar gebruik van gemaakt", meldt Weiden, "en de resultaten waren goed. Met een geluidsinstallatie lukte het niet de vogels te verdrijven. Ze gingen na een paar dagen al op het apparaat zitten. Zilvermeeuwen zijn slim, maar voor valken zijn ze bang. Ze blijven dan een tijdje weg."
Niet alleen ASB Greenworld, onderdeel van een Zuid-Duits bedrijf in Ludwigsburg, heeft last van de meeuwen. Ook olieraffinaderij Total ondervindt er hinder van, weet Weiden. De vogels nestelen in installaties. Total heeft toestemming eieren in de nesten te schudden, zodat ze niet meer uitkomen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.