Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 12 november 2003

Tableaus op pleinen Borsele

Tableau van Betsy de Jonge te BaarlandOp een mistig dorpsplein in Baarland heeft de Borselse wethouder M. Vermue-Vermue gisteren het eerste straatwerk verricht voor de uitvoering van de Zeeuwse architectuurprijs 2000.

De gemeente Borsele sleepte die prijs van de Stichting het Zeeuwse Gezicht in de wacht met een herinrichtingsplan voor zeven dorpspleinen, waarvan alleen de laatste, Nieuwdorp, nog moet worden uitgevoerd. De prijs bestaat uit een geldbedrag waarvoor ter plaatse een kunstwerk moet worden gerealiseerd.
Betsy de Jonge uit Heinkenszand kreeg de opdracht om voor Baarland, 's-Gravenpolder, 's-Heer Abtskerke, 's-Heerenhoek, Borssele en Heinkenszand kunstwerken te ontwerpen met een onderlinge samenhang die de prijs en daarmee de herinrichting in herinnering houden.
Omdat de kunstwerken het beeld van de veelal historische dorpspleinen niet te prominent moeten beïnvloeden, hield de kunstenares ze in het platte vlak. De vorm van de tegeltableaus en de indeling loopt van klein naar groot en van rechthoekig naar vierkant, geïnspireerd op de vorm van de pleinen zelf. De kleuren zijn volgens Betsy de Jonge typisch Zeeuws. Alles tussen het groen van koperglazuur en het blauw van kobalt geeft in wisselende samenstellingen de sfeer van de pleinen weer. In letters is de website van het Zeeuwse architectuurcentrum weergegeven.
Vermue toonde zich niet alleen blij met de prijs maar ook met het resultaat van de herinrichting en van de opdracht aan Betsy de Jonge. In de komende weken worden de tableaus in de andere dorpen neergelegd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.