Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 10 oktober 2003

Veiligheid tunnel dik in orde volgens ANWB

Veilige WesterscheldetunnelDe ANWB is zeer tevreden over de veiligheid van de Westerscheldetunnel.
De afgelopen zomer is in opdracht van de bond een onderzoek gedaan naar de veiligheid in de tunnel. De onderzoekers zijn uiterst tevreden over de communicatievoorzieningen, de brandpreventie en -bestrijding en de ontsnappingsroutes via de dwarsverbindingen. De enige negatieve punten zijn de kleur van de noodtelefoons in de hulpposten en het ontbreken van vluchthavens voor gestrande automobilisten.
De noodtelefoons hebben te veel een 'schutkleur', aldus de onderzoekers. De technische dienst van tunnelexploitant NV Westerscheldetunnel gaat onderzoeken hoe de noodtelefoons beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Aan het ontbreken van vluchthavens is weinig te doen, aangezien dat een gevolg is van het ontwerp van de tunnel. Het boren van tunnelbuizen in slappe grond onder de Westerschelde gaf geen mogelijkheden voor vluchthavens, zoals die eenvoudiger zijn aan te leggen in bijvoorbeeld rotsen.
Momenteel onderzoekt de NV de mogelijkheden om de signalering in de tunnel en de verwijzing naar de tolpoortjes op het Tolplein aan te passen. Hierover liggen diverse klachten van gebruikers.

De ANWB testte eerder dit jaar andere tunnels. De Maastunnel in Rotterdam en de IJ-tunnel in Amsterdam werden als 'slecht' gekwalificeerd. Van de 25 onderzochte tunnels in Europa scoorde de oude 'Waaslandtunnnel' bij Antwerpen het slechtst.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.