Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 1 oktober 2003

Koningin open COVRA

De COVRA te BorsseleKoningin Beatrix heeft dinsdagmiddag het Hoogradioactief Afval Behandelings en Opslag Gebouw (Habog) van de Covra bij Borssele geopend. In de fel-oranje-kleurige loods wordt vanaf eind november voor minimaal honderd jaar hoogradioactief afval opgeslagen.

Het gebouw met z'n 1,7 meter dikke muren en plafonds biedt volgens directeur H. Codee van de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) voldoende bescherming tegen eventuele straling. Het is volgens hem ook bestand tegen allerlei rampen zoals aardbevingen en orkanen, neerstortende vliegtuigen en overstromingen.
De koeling van het systeem wordt gewaarborgd door een systeem van natuurlijke ventilatie. Voor die oplossing is gekozen om zo min aan het toeval over te laten. Een mechanische koeling is immers storingsgevoelig. Alle technieken die toegepast zijn bij de bouw zijn volgens projectdirecteur C. Kalverboer dan ook beproefd. "Zekerheid voor alles." Wat er na honderd jaar met het afval gaat gebeuren is nog niet bekend. Ondergrondse opslag behoort volgens Codee dan tot de mogelijkheden.
Buiten het terrein van de Covra werd dinsdag op zeer beperkte schaal gedemonstreerd door leden van GroenLinks, SP en Greenpeace. De milieuorganisatie toonde zich zeer verbaasd en verontwaardigd over de deelname van de koningin aan de feestelijke opening van de opslagloods. Na honderd jaar is volgens M. van Boekel (Greenpeace) het afval niet veranderd in een ongevaarlijk goedje. "Het blijft nog 200.000 jaar gevaarlijk."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.