Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 26 september 2003

Nieuwe vorm oud-papier ophalen succesvol

Nu wordt ook het oud papier met de vuilnisauto opgehaaldHet spaart tijd en ruggen. Speeltuinvereniging De Wipwap uit Lewedorp is razend enthousiast over de oud-papier-proef die sinds een maand of drie in het dorp draait. De inwoners van Lewedorp hebben van de gemeente een blauwe rolcontainer voor het oud papier gekregen, die eens per maand op de laatste donderdagavond, wordt opgehaald.

Daarvoor wordt een echte vuilnisauto ingeschakeld, bestuurd door een chauffeur van de gemeentereiniging. De vrijwilligers van de speeltuinvereniging spelen vuilnisman en in minder dan anderhalf uur zijn alle oude kranten van het hele dorp ingezameld. Voorzitter M. Wiskerke, van De Wipwap, is dik tevreden over de proef al was het alleen maar omdat de vrijwilligers niet meer in en uit auto`s moeten stappen om onhandige pakken papier op te pakken en in een kar te laden.
Zo vond de papierinzameling jarenlang in Lewedorp plaats. Op die manier waren ze tot laat in de avond bezig en moest er ook telkens worden teruggereden om te lossen.
Over de rolcontainers en het laadsysteem is ergonomisch nagedacht. De vrijwilligers pikken de containers aan en het systeem kiept ze leeg in de laadruimte.
Vorig jaar verdiende de speeltuinvereniging bijna vijfduizend euro met het ophalen van oud papier.
"Maar daar moest de huur van een stuk of vier containers nog af. Die kosten hebben we niet meer", vertelt de voorzitter. Ze voegt er wel aan toe dat de speeltuinvereniging nog een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van het gehucht Gosvazze oftewel Graszode. "Daar halen we al jaren het oud papier op maar de gemeente heeft het gehucht niet in de proef betrokken."
De proef met de rolcontainers duurt een jaar. De speeltuinvereniging hoopt in ieder geval dat het wordt voortgezet en uitgebreid.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.