Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 11 september 2003

Sloebos goed voor Zeeuws imago

Het Sloebos zal een deel van de industrie aan het oog onttrekkenMet drie spaden in de natte klei hebben ze gisteren met z'n drieën het eerste grondwerk verzet voor het Sloegroen: De Borselse wethouder M. Vermue-Vermue, gedeputeerde M. Kramer en directeur J. de Boer van Natuurmonumenten.
Het Groenproject Sloe, zoals het inmiddels officieel heet, is de uiteindelijke uitvoering van een dertig jaar oud plan. Eerst moest er een groenstrook komen, toen moest het een Sloebos worden en nu gaat er een mulitfunctioneel landschappelijk waardevol gebied ontstaan.
Tijdens een bijeenkomst in De Stenge in Heinkenszand memoreerde Vermue nog eens dat het de voormalige Borselse burgemeester J. Mandos was die op het idee kwam de uitvoering van het lang gewenste project in verband te brengen met de verkavelingsprocedure rondom de weg naar de tunnel. Op die manier kon grond worden verworven en geld, dat eerder maar moeilijk los te krijgen viel. Uiteindelijk hebben, naast de gemeente Borsele die de kar trok en Natuurmonumenten die de boel gaat beheren, het ministerie van Vrom, de provincie, Zeeland Seaports en de NV Westerscheldetunnel bijgedragen in de totstandkoming.

Overigens heeft de gemeente Borsele nog maar de helft van de 200 hectare, die de omvang moet worden van het Sloegroen, in bezit. In totaal is ongeveer 300 hectare in de bestemmingsplannen aangewezen als plaats voor het groen. Het is dus nog niet duidelijk waar precies het nieuwe natuurschoon zal liggen als het klaar is.
Voor de 90 hectare die nu klaarligt, heeft Natuurmonumenten een afwisselend plan gemaakt. De Boer verzekerde de aanwezigen dat de Renaissance-structuur van de jongere polders herkenbaar zal blijven terwijl ook oudere, meer organische structuren als kreekresten en rietlanden zullen terugkomen in het project. Er komen bosachtige stukken, grasland dat begraasd kan worden, ruigten, water en spaarzame paden.
Na alle functies die Vermue en de Boer al hadden opgenoemd voor het Sloegroen: afscherming van de industrie voor de dorpen, recreatiegroen, een goede afsluiting voor het Waardevol Cultuurlandschap Zak van Zuid-Beveland en een plek voor vogels, insekten, zoogdieren en planten, wist Kramer er nog wel eentje bij te verzinnen. Hij schrikt elke dag als hij vanuit Zeeuws-Vlaanderen uit de tunnel komt rijden. Dan lijkt Zeeland wel een groot industriegebied. Volgens Kramer kan het Sloegroen over een poosje ook het imago van Zeeland als een provincie van rust, ruimte, blauw en groen helpen redden.

De Nationale Boomfeestdag, op 24 maart volgend jaar, zal in het Sloebos worden gevierd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.