Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 3 september 2003

Geen nieuwbouwwijk voor Nieuwdorp

NieuwdorpIn Nieuwdorp mag geen grootschalige woningbouw plaatsvinden. Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten aan de dorpsvereniging Nieuwdorp. De dorpsvereniging had om extra woningbouwprojecten gevraagd om de leefbaarheid van Nieuwdorp te vergroten.

Het argument van de dorpsraad dat Nieuwdorp vanzelf leefbaarder wordt als er nieuwe huizen worden gebouwd veegt Gedeputeerde Staten van tafel. Het effect van nieuwbouw is volgens de provinciebestuurders maar zeer beperkt.
"Het wegtrekken van jongeren is een autonoom proces, waarbij verschillende factoren een rol spelen. De beschikbaarheid van (goedkope) woningen is daar slechts één van", schrijven GS in een brief aan de dorpsraad. Volgens de provinciebestuurders moet de dorpsraad naar andere wegen zoeken om de leefbaarheid te vergroten.
GS zien ook niets in grootschalige uitbreiding van Nieuwdorp omdat het dorp in de nabijheid ligt van het industrieterrein Sloegebied. Daardoor wordt in het dorp de wettelijke norm voor geluidsoverlast overschreden en is woningbouw alleen mogelijk door ontheffing te verlenen.
Grootschaligheid past daar niet in volgens GS maar het college wil wel meewerken aan kleine woningbouwprojecten. Momenteel onderzoekt de provincie samen met de gemeente de mogelijkheid voor woningbouw op de locatie Boot en Buteijn.
Verder schrijven GS dat uitbreiding van Nieuwdorp de ontwikkeling van het industrieterrein Sloegebied in de weg kan staan.
Meer woningen binnen de geluidhindergrens kan de vestiging van bedrijven in het Sloegebied verhinderen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.