Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 1 augustus 2003

Koningin opent bunker kernafval Covra

Koningin Beatrix opent op dinsdag 30 september de oranje bunker voor hoogradioactief afval bij de Covra in Nieuwdorp. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat gisteren bekendgemaakt. Hoe laat de koningin de bunker opent, is nog niet bekend.

Het hoogradioactief afval behandelings- en opslaggebouw (habog) gaat afval uit de kerncentrales van Borssele, Dodewaard, Petten en Delft opslaan. Omdat het afval hoogradioactief is, is de bunker gemaakt van extra dik (1.70 meter) gewapend beton. In totaal is 6000 ton staal in 31.000 kubieke meter beton vervlochten. Vanwege de inhoud zijn bovendien maatregelen genomen om het gebouw te beschermen tegen overstromingen, aardbevingen en explosies.
Het kernafval geeft zowel warmte als straling af. De warmte is direct na de opslag vergelijkbaar met die van een afwasmachine. Het afval koelt zeer langzaam af. Na honderd jaar is het nog ongeveer zo warm als een gloeilamp. De straling is na 10.000 jaar nog niet verdwenen.
Het habog is in fel oranje geverfd. Daarop zijn in groene letters natuurkundige formules geschilderd. De vormgeving is ontworpen door kunstenaar William Verstraeten uit Middelburg.
De bouw van het habog, dat ongeveer 120 miljoen euro heeft gekost, is in juni 1999 begonnen. Na de opening door koningin Beatrix op 30 september, wordt in november het eerste kernafval verwacht.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.