Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 5 juli 2003

Commissie kraakt gang van zaken verbouwing dorpshuis Nisse

Bij de verbouwing van het dorpshuis in Nisse zijn door alle betrokken partijen fouten gemaakt. De onderzoekscommissie die de kwestie heeft bekeken, vindt dat niet alleen het stichtingsbestuur en de architect, maar ook de gemeente Borsele zelf veel te verwijten valt.

't Durpsuus te Nisse voor de verbouwing

De gemeenteraad had bij elkaar 110.000 euro uitgetrokken voor de verbouwing van het dorpshuis. De verdere uitvoering werd in handen gegeven van de stichting die het beheert. De werkzaamheden kwamen medio vorig jaar stil te liggen, toen de aannemer duidelijk werd dat er te weinig geld beschikbaar was om het werk af te ronden.
De offerte van de aannemer bleek, tot verbazing van de gemeente, bijna een ton boven het afgesproken budget te liggen. Met tegenzin stelde de gemeenteraad in maart van dit jaar het ontbrekende bedrag beschikbaar, maar wel met de boodschap `eens maar nooit weer`. De raad vormde meteen een onderzoekscommissie die moest uitzoeken wat er precies fout was gegaan en hoe herhaling in de toekomst kan worden voorkomen.
In het eindrapport worden harde noten gekraakt. Geen van de betrokkenen gaat, wat de commissie betreft, vrijuit. Het stichtingsbestuur handelde `niet erg professioneel` en ging `wat makkelijk` om met de eigen verantwoordelijkheid, de betrokken architect ging onzorgvuldig en onprofessioneel te werk (geen bestek, geen werktekeningen, geen begroting, geen bouwverslagen), er was belangenverstrengeling doordat de architect tevens voorzitter van de stichting was, het college van burgemeester en wethouders had geen grip op het proces, zaken werden te informeel afgehandeld en de gemeenteraad heeft onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden om het college te controleren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.