Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 juni 2003

Rijksoverheid slaat bodem onder beroepsbrandweer weg

Komt er een beroepsbrandweer?De rijksoverheid dreigt maar liefst bijna de hele subsidiebijdrage voor de vorming van een beroepsbrandweer voor de Westerscheldetunnel terug te draaien. Van de toegezegde 12,5 miljoen, de helft van de totale kosten, blijft slechts 1,5 miljoen over. Dit tot woede van de gemeenten Borsele en Terneuzen. Voor burgemeester J. Gelok van Borsele is het daardoor 'niet langer mogelijk zijn verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid in de tunnel te dragen'.

Een professionele brandweer is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat zij bij calamiteiten in de tunnel snel kan uitrukken. De korpsen van Borsele en Terneuzen bestaan nu grotendeels uit vrijwilligers, die bij incidenten eerst moeten worden opgeroepen. Daardoor duurt het gemiddeld zestien minuten voordat de brandweer ter plaatse is. In het rampenbestrijdingsplan is een norm van elf minuten opgenomen.
De financiering van een beroepsbrandweer per 2005 leek vrijwel rond. Van benodigde 25 miljoen euro zou het Rijk de helft betalen. De rest werd dan gezamenlijk opgebracht door Borsele, Terneuzen, de provincie, de regionale brandweer en het havenschap.
Vanuit Den Haag is nu het bericht gekomen dat er geen 12,5 miljoen euro voor de tunnelbrandweer komt, maar slechts 1,5 miljoen euro. Daarmee valt de basis onder de vorming van een professioneel korps weg. Als gevolg daarvan kunnen ook vanaf 2005 de aanrijtijden niet worden gehaald en valt dus voor de burgemeesters de brandveiligheid niet langer te garanderen.

Burgemeester Gelok heeft dat standpunt ook al officieel ingenomen. Gelok geeft donderdag een persconferentie over de kwestie. Burgemeester R. Barbé van Terneuzen wijst erop dat er op verschillende fronten toezeggingen zijn gedaan, zoals in een brief van toenmalig staatssecretaris Hessing. "Die afspraken worden nu opeens met voeten getreden, terwijl wij juist alle moeite hebben gedaan om onze gemeenteraden ervan te overtuigen dat ze hun deel op tafel moeten leggen. Je wordt gewoon voor aap gezet door dit soort manoeuvres van de rijksoverheid."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.