Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 2 juni 2003

Zwarte Bessendag trekt meer en straatfestival trekt minder publiek

Zwarte Bessendag groot succesDat het prachtige weer een rol speelde bij twee evenementen in onze gemeente was zonneklaar. Zaterdag waren er ongeveer 1500 fietsers waar te nemen tijdens de 10e Zwarte Bessendag en zondag was de belangstelling duidelijk minder dan vorige jaren tijdens het traditionele straatfestival in Ovezande.

De Wijnmakerij van de familie Boonman, 't Siepje, producent van zwartebessen producten en Caringe, bekend van de zwarte bessen bonbons vierden hun 10 jarig bestaan.
Ter gelegenheid van het 2e lustrum werd de Bessendag geopend door de burgemeester van Borsele de heer J.E.Gelok. Hij onthulde daarbij een fotocollage, die een beeld geeft van de geschiedenis van de zwartebessenbedrijven.

Er was zoals elk jaar weer een speciale route van ca 37 km uitgestippeld door het prachtige landschap van de Zak van Zuid-Beveland, waarbij de deelnemers konden kennismaken met de vele kwaliteitsproducten die op ambachtelijke wijze, van de zwarte bessen worden gemaakt. De tocht voerde langs bessenteeltbedrijven, over dijken, langs welen en kreken, boomgaarden en prachtige boerderijen. De zwarte bessenvelden en de producten die daaruit voort komen stonden uiteraard centraal op 31 mei.

Een jarenlange traditie: het Straatfestival OvezandeDe zestiende editie van het Straatfestival kende een aantal uitstekende acts, waarbij de straten van Ovezande als één groot podium dienden. Wie het jaarlijkse Straatfestival bezocht, liep al gauw het risico onbedoeld onderdeel te worden van een act. Alleen de argelozen en onverschrokkenen namen daarom plaats op de eerste rij; de wijzen - soms na schade en schande - en de bedeesden hielden veilige afstand.

Een van de beste acts was zonder twijfel die van het Brusselse trio The Primitives, dat een hilarische parodie op wasmiddelenreclames opvoerde onder het motto "We wash your cloze". De wasbeurt groeide haast uit tot een rituele dans, met als resultaat het Mirakel van het Schone Overhemd. Vervolgens moest uiteraard het T-shirt van een van de toeschouwers eraan geloven.
Een andere publieksfavoriet was Lee Hayes, die op een steeds hoger wordende stapel kratten jongleerde, maar vooral het publiek voor gek zette. "Is dat jouw moeder? Ach, we hebben allemaal onze problemen." Het einde van de voorstelling was volgens hem levensgevaarlijk. "Vijf kratten, vier brandende fakkels en geen hersens!" En toch liep het nog goed af.
Opvallend waren verder De Wazige Mannen, de twee lakeien op klompen, met hun geestige dialogen vanuit het bovenraam. Rake opmerkingen en moedwillige misverstanden gingen over en weer, evenals de diverse consumpties in een kabelbaanmandje boven de Hoofdstraat.

Aan het eind van de middag trokken steeds meer mensen richting de tent op het sportveld. Daar traden op twee podia tot laat op de avond diverse bands op, waaronder Francis Levoy & The Blowrags, Neet oet Lottum en Barrelhouse.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.