Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 19 mei 2003

Borsele wil meer zorgwoningen

Dijkstede in HeinkenszandHet college van burgemeester en wethouder van Borsele wil dat de zogeheten "witte vlek van Zuid-Beveland" op het gebied van zorgwoningen zo snel mogelijk wordt weggewerkt. B en W verwachten een aanzienlijk deel van het extra contingent dat de provincie beschikbaar wil stellen.

Met de witte vlek van Zuid-Beveland wordt de gemeente Borsele bedoeld. De term dateert uit het einde van de jaren tachtig. Toen werd Borsele in een rapport over de spreiding van bejaardenoorden als witte vlek aangeduid, omdat er veel te weinig zorgwoningen zijn. Het gevolg was dat ouderen niet in hun eigen dorp of gemeente konden blijven. Zo`n vijftien jaar later is er nog niet veel veranderd. Uit recente cijfers blijkt dat liefst 169 ouderen die afkomstig zijn uit Borsele in verzorgingshuizen in Goes zitten. Borsele zelf heeft niet meer dan 105 verzorgingsplaatsen. Die liggen verspreid over zorgcentrum de Kraayert in Lewedorp en de wozoco's Vorsvliet in 's-Gravenpolder en Dijkstede in Heinkenszand.
Het gemeentebestuur van Borsele heeft bij de provincie aandacht gevraagd voor de situatie, nadat Gedeputeerde Staten besloten extra contingent voor zorgwoningen beschikbaar te stellen. In 2010 moeten in heel de provincie 1600 nieuwe huizen voor senioren beschikbaar zijn.
Omdat de gemeente Borsele met lede ogen toeziet hoe veel ouderen noodgedwongen naar Goes vertrekken, is ze blij met deze plannen. Toch wijst het college erop dat ze mede afhankelijk is van andere marktpartijen. Een gemeente kan niet meer doen dan goede voorwaarden scheppen.
In een brief vragen burgemeester en wethouders het Zorgkantoor Zeeland zich in te zetten voor de komst van verpleeghuiszorg in hun gemeente, want dat heeft Borsele helemaal niet. En dat terwijl in de gemeente toch zo`n 76 mensen wonen die behoefte hebben aan verpleeghuiszorg. Het college stelt dat overal in Nederland kleinschalige woonvormen voor verpleeghuispatiënten ontstaan. Een dergelijke opzet zou in een plattelandsgemeente als Borsele ook kans van slagen hebben.
Ook de Borselse seniorenraad heeft de afgelopen maanden regelmatig aan de bel getrokken over het beperkte aanbod van zorg in de gemeente. Tijdens de seniorendebatten van 2002 sneden veel ouderen het onderwerp aan. De komst van verpleeghuiszorg moet voor een groter en gevarieerder aanbod in Borsele zorgen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.