Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 1 mei 2003

De gemeente wil twee basisscholen in Borssele verplaatsen.

De openbare Franck van BorsseleschoolOnder meer om te voldoen aan een minimale afstand tussen twee scholen van 5 kilometer moeten twee scholen in Borssele verkassen. De reformatorische Ds. G.H. Kerstenschool krijgt een nieuw onderkomen achter de kerk van de gereformeerde gemeente. De openbare Franck van Borsseleschool kan dan naar het huidige gebouw van de Kerstenschool verhuizen.

Deze constructie is nodig om het openbaar onderwijs in de gemeente Borsele in de huidige vorm in stand te houden. De gemiddelde schoolgrootte is momenteel niet genoeg en daarom wil de gemeente de openbare basisschool van Borssele óf die van Nieuwdorp tot nevenvestiging van De Reiger in Heinkenszand maken.
Dat kan echter niet zomaar. Een school mag van de rijksoverheid alleen een nevenvestiging worden als binnen een straal van vijf kilometer geen andere openbare basisschool is gevestigd. De openbare scholen van Borssele en Nieuwdorp staan nu 4950 meter van elkaar vandaan. Omdat het gemeentebestuur niet verwacht dat Den Haag zich coulant zal opstellen, is een plan bedacht om de twee openbare scholen tenminste vijf kilometer bij elkaar vandaan te krijgen, in de vorm van de verhuizingen.

De Kerstenschool zou op termijn waarschijnlijk toch moeten verhuizen, omdat het huidige onderkomen te klein is. Voor de Franck van Borsseleschool is het gebouw wel groot genoeg. Als de verplaatsing een feit is, liggen de openbare scholen van Borssele en Nieuwdorp ver genoeg van elkaar vandaan, zodat één van de twee een nevenvestiging van de Reiger kan worden. Welke dat wordt, is overigens nog niet bepaald.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.