Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 22 april 2003

Marokkanen komen in Borssele herdenken

Frans kerkhofDe vergeten geschiedenis van de Marokkaanse krijgsgevangenen in Borssele wordt volgende week aangewend om de banden tussen Marokkanen in Nederland en autochtone Nederlanders aan te halen.
Kees Buizer, welzijnswerker in Amsterdam maar afkomstig uit Zeeland, komt dinsdag 29 april met een gezelschap Marokkanen uit de Amsterdamse buurt Oud-West naar Zuid-Beveland voor een "herdenkingstoernee".
Het is niet de eerste keer dat Buizer aandacht besteedt aan de bijzondere banden tussen Zuid-Beveland en de Marokkaanse gemeenschap. ,,In ons buurthuis De Havelaar hangt al jaren een kleine fototentoonstelling. Die heb ik gemaakt nadat ik er achter was gekomen dat veel Marokkanen in het Franse leger hebben gevochten tegen de Duitsers om Zuid-Beveland te behouden. De Fransen hielden het langst stand, maar veel van hen, onder wie ruim 20 Marokkanen, zijn gesneuveld. Ze liggen begraven op het Cimétière Français in Kapelle. Een aantal Marokkaanse soldaten heeft vervolgens krijgsgevangen gezeten in een boerenschuur in Borssele. Tussen hen en de Borsselse bevolking zijn in die tijd vriendschappen ontstaan.`` De inmiddels overleden Sien Tatenhoven-Walhout uit Borssele, hielp Buizer aan informatie en fotomateriaal.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.