Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 maart 2003

Westerscheldetunnel officieel geopend

De boot is weg.Koningin Beatrix heeft de Westerscheldetunnel officieel geopend. Daarmee ging een symbolische scheidingswand omhoog en schudde burgemeester Gelok de hand van zijn Terneuzense collega Barbé. Vanaf vrijdagnacht is de tunnel ook open voor het publiek. Na vele jaren praten is het dan eindelijk zover. Zeeuws-Vlaanderen is officieel via de weg door de tunnel verbonden met Zuid-Beveland. De 6,6 kilometer lange verbinding vervangt de twee bestaande autoveren. Die tussen Kruiningen en Perkpolder en tussen Vlissingen en Breskens. Alleen op het laatste traject zal nog een voet-fietsveer gaan varen. Voorlopig nog met de bestaande boten, maar vanaf medio 2004 met gloednieuwe schepen.

De dubbelbaanstunnel sluit aan Bevelandse kant bij Ellewoutsdijk aan op de Sloeweg. Deze is nu nog enkelbaans, maar zal vanaf circa 2007 ook dubbelbaans worden. Bij de nieuwe kunstwerken, zoals viaducten, is hier al rekening mee gehouden.
De snelheid zal de voorlopig maximaal 80 kilometer bedragen in de Westerscheldetunnel, maar de bedoeling is dat na enkele weken de snelheid omhoog kan naar maximaal 100 kilometer per uur. De totale reisduur wordt dan ongeveer 5 minuten.

Zaterdag worden de eerste acties al verwacht van de motorrijders, die zowel bezwaar maken tegen de manier van tolheffen (de t-tag is voor motorrijders onbruikbaar) als tegen de hoogte van de tol. Die is namelijk even hoog als voor automobilisten. De verwachting is dat duizenden motorrijders de tunnel aan het begin van de middag voor enkele uren blokkeren voor ander verkeer.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.