Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 februari 2003

Molen de Vijf Gebroeders krijgt nieuw leven

Molen de Vijf GebroedersDe stichting Molen De Vijf Gebroeders, die ijvert voor de restauratie van de molen in de Stationsbuurt in Heinkenszand, heeft een bedrag van 22.500 euro ontvangen van de Hollandse Molen. Die heeft het geld weer van de SponsorBingoloterij. De Vijf Gebroeders heeft daarmee al meer dan tien procent van een streefbedrag in de knip. De stichting moet in 2006 of 2007 minstens 210.000 euro bijeen hebben gebracht.

Pas afgelopen nazomer is de stichting begonnen met het werven van fondsen voor de restauratie van de Vijf Gebroeders, die op 700.000 euro is begroot. De gemeente Borsele had al veel moeite gedaan om de molen te behouden, zoals de aankoop en een regeling voor sloop en bebouwing in de omgeving. De Vijf Gebroeders is een Rijksmonument en komt daarom in aanmerking voor een fikse restauratiesubsidie: 70 procent van de restauratiekosten. Voorwaarde is wel dat niet een overheid maar het particulier initiatief de restauratie aanpakt.
Na een moeilijke start is uiteindelijk de stichting geestdriftig aan de slag gegaan om fondsen aan te schrijven en inwoners van Heinkenszand en de gemeente Borsele warm te maken voor de molen. De wijkvereniging Watervliet in Heinkenszand was de eerste die op de proppen kwam met een bijdrage: 2000 euro op de dag dat de kap van de molen werd verwijderd: het begin van een voorlopige conservering.
De restauratie kan niet meteen beginnen omdat de Rijkssubsidie pas op z`n vroegst in 2006 loskomt. Tot dan heeft de stichting in principe de tijd om te sparen. Maar als het even kan wil de stichting eerder aan de slag. De gemeente Borsele stimuleert dat door 23.000 euro bij te dragen als in 2004 de eerste 90.000 euro in de kas zit.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.