Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 10 februari 2003

Vliegende start voor jongerenraad

Dik driehonderd mensen, onder wie veel jongeren, kwamen gisteravond het geboortefeest meevieren van de Borselse Jongerenraad, het eerste officiële jongeren-adviesorgaan van Zeeland. "Vanaf nu kunnen ze niet meer om ons heen", zegt voorzitter Merijn Nuijten uit 's-Gravenpolder. Ze is, met haar twaalf collega-raadsleden, vast van plan om het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zoveel mogelijk van advies te dienen. "Gevraagd én ongevraagd, want zo staat het in de regels."

Als de voortvarendheid waarmee de jongerenraad begonnen is, doorzet, zullen ze in de gemeente Borsele nog opkijken. Al in november 2001 besloot de raad op voorstel van M. Eveleens-Jongkind (PvdA) dat er een jongerenraad zou moeten komen. Het duurde ruim een jaar voordat de ambtelijke molens een begin bij elkaar hadden gedraaid. Vanaf dat moment, vanaf de eerste vergadering van de jongeren zelf, ging het in een sneltreinvaart. Ze maakten een plan, vormden werkgroepen, begonnen een website in elkaar te knutselen en bereidden tussendoor ook nog het knalfeest van gisteravond voor.

Via sollicitatiegesprekken is een raad van dertien jongeren samengesteld, die een brede vertegenwoordiging van de Borselse kernen vormen. De leeftijd varieert van 13 tot 24 jaar en de achtergronden lopen van reformatorisch langs katholiek, hervormd tot onkerkelijk. De Jongerenraad ziet in die brede samenstelling een uitgelezen kans om de scheidslijnen die op sommige dorpen door de jeugdgemeenschap lopen, op te ruimen.
Er zijn vier werkgroepen gevormd, eentje die gaat zorgen voor wat meer evenementen in de gemeente, eentje die de PR verzorgt, een werkgroep die zich gaat bezighouden met veiligheid en één voor de sportieve kant van de zaak, die aanhaakt bij de landelijke breedtesportgroep WhoZnext. Behalve met sozen, jeugdverenigingen en andere jongeren, wil de Jongerenraad ook nauwe contacten onderhouden met de dorpsraden, waarin ze op termijn ook vertegenwoordigd zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.