Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 30 januari 2003

Vlindertuin Berkenhof hele jaar open

Wethouder A. van Opdorp van de gemeente Borsele heeft woensdag in de stromende regen de eerste schoppen beton gestort voor de vlindertuin van het Berkenhofin Kwadendamme. Hij werd daarbij geholpen door eigenaar en initiatiefnemer van de Berkenhof, Johan Antes en diens kleinkinderen Jannick en Lindsay van der Meer.

"Die regen, zo stelde Van Opdorp, is alleen maar goed want Antes werkt het beste tegen de verdrukking in. Verdrukking heeft hij wel gevoeld, niet in de laatste plaats door ons, het gemeentebestuur van Borsele. Het heeft vier jaar geduurd voordat de procedures rond waren die een degelijke horecagelegenheid en een uitgebreide vlindertuin mogelijk maken."
De Berkenhof, tien jaar geleden nog een moeilijk stuk landbouwgrond van een hectare, begon als een uit de hand gelopen hobby van voormalig slager Johan Antes. De tuin werd na verloop van tijd opengesteld voor het publiek en er werd wat geschonken in de schuur. Ook als hobby begon Antes, liefhebber van passiebloemen en vlinders, een vlindertuin in een kas van vierhonderd vierkante meter. Ook die groeide uit tot een attractie.
Inmiddels is de schuur uitgebreid en kan de familie Antes een koffieschenkerij exploiteren die aan de voorschriften in alle vergunningen voldoet. Voor een nieuwe, veel grotere vlindertuin, heeft de projectgroep ATN: leerlingen van het AOC-Groencollege in Goes, een ontwerp gemaakt.
In een kas van duizend vierkante meter komt een Midden-Amerikaanse biotoop, waarin de een veelheid aan tropische planten en vlinders kan gedijen. Er komen rotsen in, watervallen, vijvers, grotten, bruggen en een hutje.
De kronkelenden paden leveren tal van interessante zichtlijnen op, vooral wanneer er duizenden vlinders zullen rondvliegen. In het najaar moet de tuin klaar zijn en open.

De vlinders uit de oude tuin, althans hun poppen, zijn inmiddels ondergebracht in dierentuinen. Voor de nieuwe vlindertuin wordt de bevolking momenteel in Engeland gekweekt.
De nieuwe tuin gaat, in tegenstelling tot de oude, het hele jaar open, zodat Zeeland er een slechtweerattractie bij krijgt. De Berkenhof is ook opgenomen in de nieuwe folder van het Bureau voor Toerisme Zeeland, waarin groepsarrangementen worden aangeboden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.