Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 10 januari 2003

Bruine rat rukt op in dorpen door de kou

De bruine rat rukt opDe bruine ratten in het buitengebied van Borsele worden door de kou en de nattigheid weer gebouwen en zelfs dorpen ingedreven. Tijdens de raadsvergadering luidde N. Werri, raadslid voor de Lokale Partij Borsele daarover de noodklok.

Hij deed dat al tijdens eerdere raadsvergaderingen. Werri wil dat de gemeenten nu eindelijk eens met andere beheerders en eigenaren van grond en water aan de tafel gaat zitten om te voorkomen dat de ratten een gevaarlijke plaag worden.
Wethouder A. van Opdorp gaf toe dat de ratten in dit jaargetij een probleem dreigen te worden. ,,Een rat is het eigendom van degene op wiens perceel hij zich bevindt: die moet hem bestrijden of laten bestrijden.`` De gemeente is officieel alleen verantwoordelijk voor de ratten in de bebouwde kommen, en het waterschap en de boeren voor de ratten die in het buitengebied rondlopen. Probleem is dat bruine ratten de neiging hebben eigendomsgrenzen aan hun laars te lappen. Als het waterschap ergens ratten bestrijdt, verhuizen ze rustig naar een dorp of een lekkere warme boerenschuur, vanwaaruit ze verder gaan met het bedreigen van de volksgezondheid. Werri is bang dat hun vermeningvuldiging nooit een halt wordt toegeroepen als een gezamenlijke aanpak uitblijft.
Van Opdorp kon wel beloven dat er volgende maand een overleg zal plaatsvinden over rattenbestrijding bij het waterschap, waarbij ook de gemeenten en andere belanghebbenden aanwezig zullen zijn. Volgens Werri is dat te laat. Ratten hebben geen boodschap aan trage ambtelijke molens, die gaan gewoon door en behoorlijk rap ook.

Het LPB-raadslid pleitte ook voor het gebruik van het juiste gif bij de bestrijding, zodat roofvogels niet de dupe worden van het eten van dode ratten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.