Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 27 december 2002

Computers te leen voor minima

Borsele wil voorkomen dat kinderen uit bijstandsgezinnen achterop raken

De gemeente wil daarmee voorkomen dat kinderen in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar achterstanden oplopen doordat er thuis geen geld is voor een computer. In het voortgezet onderwijs is het gebruik van een computer inmiddels geïntegreerd, terwijl de aanschaf ervan behoorlijke financiële offers vraagt.
Met de cliëntenraad heeft het college van burgemeester en wethouders een bruikleenovereenkomst uitgewerkt. De gezinnen met schoolgaande kinderen krijgen een computer met de benodigde programma`s in bruikleen. De aansluiting op het internet wordt door de gemeente betaald, evenals de helft van het goedkoopste kabelabonnement bij Zeelandnet. Voor een printer moeten de gezinnen zelf zorgen, als ze daaraan behoefte hebben.

Afbetalen
De regeling geldt voor mensen die van een bijstandsuitkering moeten leven of van een inkomen op of onder het landelijk bijstandsniveau. Aanvragers moeten een bewijs van hun inkomen overleggen en een inschrijvingsbewijs van de school. De computer blijft eigendom van de gemeente. Mochten gezinnen gaan verhuizen, dan gaan de apparaten terug naar de gemeente of de gebruikers mogen ze in vijf jaar afbetalen.
De gemeente telt vijftien gezinnen die op grond van hun bijstandsuitkering in aanmerking komen voor een computer. Daarnaast verwacht de sociale dienst aanvragen van twintig gezinnen die vanwege hun inkomenspositie aanspraak kunnen maken op een apparaat. De vijf aanvragen die inmiddels binnen zijn gekomen, zijn voor de cliëntenraad en het college de aanleiding geweest om de regeling te treffen. Het loket InZet in het gemeentehuis van Borsele regelt de bruiklenen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.