Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 23 december 2002

Buitenkerststal op z`n Zeeuws

Achter de rooms-katholieke kerk in Kwadendamme is tot na de jaarwisseling een grote kerststal te zien. De stal werd zaterdagavond, als onderdeel van een kerstspel, onder grote belangstelling onthuld.
,,In Brabant en Limburg zie je heel vaak een buitenkerststal en in onze provincie niet. We wilden proberen zoiets ook hier voor elkaar te krijgen``, verklaart Marga van de Plasse, een van de initiatiefnemers. Begin dit jaar verscheen daarom in het regionaal blad voor de katholieke parochies een oproep, met de vraag wie weet hoe je aan de beelden kunt komen die bij een kerststal horen. Dat leverde echter weinig reacties op.
Daarom werd een alternatief verzonnen. In plaats van beelden werd gekozen voor afbeeldingen in het platte vlak. Riet Steenbakker heeft de figuren uitgezaagd en geschilderd. ,,Zo is het mogelijk om op een heel simpele manier een deel van het kerstverhaal uit te beelden. Je ziet toch onmiddellijk wat er wordt bedoeld``, zegt Van de Plasse. ,,Met z`n allen zijn we best trots op het resultaat.``
In de kerk zelf werd zaterdagavond een kerstspel gehouden, waarbij de kinderen uiteindelijk buiten de kerststal, inclusief een `echte` Jozef, ontdekten. Bij de stal plaatsten zij kaarsen en werd er gezongen. Wat Van de Plasse betreft is de buitenkerststal geen eenmalige gebeurtenis. ,,Het is de bedoeling om het te herhalen, maar dan vóór de pastorie. Nu moesten we het achter de kerk doen, omdat het onderdeel was van de zoektocht.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.