Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 19 november 2002

Delta schrapt dubbele waterleiding in Over de Dijk

Over de DijkDelta Nutsbedrijven wil niet langer doorgaan met de dubbele waterleiding in het bestemmingsplan Over de Dijk in Heinkenszand. De huizen die nog gebouwd moeten worden, zouden geen dubbele leidingen krijgen en in de eerste fase van het plan, die al gerealiseerd is, zou Delta de levering willen afbouwen. Het gemeentebestuur van Borsele is daar vooralsnog vierkant tegen.
Over de Dijk is op milieugebied een paradepaardje voor de gemeente Borssele. Al vanaf de eerste fase, die inmiddels bijna is afgerond, moest de bouw aan zoveel mogelijk uitgangspunten van duurzaam bouwen voldoen. Zo zijn er, om schoon drinkwater te sparen, dubbele waterleidingen aangelegd. Voor de consumptie krijgen de bewoners gezuiverd drinkwater en voor zaken waarvoor het water niet zo schoon hoeft te zijn, het doortrekken van de wc bijvoorbeeld, stroomt er Biesbosch-water door aparte leidingen naar binnen.
Ook voor de volgende fasen van Over de Dijk heeft de gemeente met Delta afgesproken dat er dubbele leidingen komen te liggen. Delta wil nu van die afspraak af.
Volgens de waterleverancier zijn de inzichten over het milieurendement van een dubbele waterleiding de laatste jaren veranderd. De gemeente Borsele echter vindt een besparing van tien tot vijftig procent op de waterrekening van de huishoudens voldoende reden om de dubbele waterleiding erin te houden. Daarnaast vindt het gemeentebestuur dat de bewoners van Over de Dijk gedwongen zijn om bij de bouw meer te investeren. Ze moeten dus wel de kans krijgen om die investeringen in duurzaamheid er uit te halen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.